2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Gemlik zeytinine patent

Türk Patent Enstitüsü, Gemlik zeytinine coğrafi işaret belgesi verdi. Destek Patent, Gemlik Ticaret Borsası'nın talebi üzerine Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak, Gemlik zeytinine coğrafi işaret belgesi verilmesini sağladı. Buna göre, artık Gemlik Ticaret Borsası'nın izni olmadan hiçbir şirket ambalajlarında Gemlik zeytini ibaresini kullanamayacak.

Türk Patent Enstitüsü'nden alınan "Gemlik Belgesi coğrafi işaret tescil belgesi", Destek Patent Satış Yöneticisi Zeki Öztürk ve Marka-Patent Danışmanı Zafer Dindar tarafından Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kazanç'a teslim edildi.

Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kazanç, tescil prosedürün tamamlanarak belgenin alınmasından dolayı mutluluk duydukları belirterek, artık "Gemlik zeytini" ibaresinin firmaların değil, Gemlik halkının malı olduğunu söyledi.

Destek Patent Satış Yöneticisi Zeki Öztürk ise, Türk lokumu, Bursa kestane şekeri, Gemlik zeytini, Afyon kaymağı, Çorum leblebisi, Malatya kayısısı, Hereke halısı ve Antep fıstığı gibi yörelerle özdeşleşmiş isimlerin kaliteyi, güveni ve tüm nitelikleri ile Türkiye'ye has olan, yüzlerce yıllık emeğin, yöresel birikim ve tecrübelerin süzgecinden geçerek oluşturulmuş mükemmel nitelikteki ürünleri çağrıştırdığını kaydetti.

Gemlik zeytininin de bu kapsama girdiğini hatırlatan Öztürk, "2003'ün Mart ayında yaptığımız müracaatla ilgili bütün prosedürler tamamlandı ve 5 Ekim'de coğrafi işaret belgesi alındı. Türkiye'de her yöre, il, hatta her ilçe belli bir ürünün üretimine kaynak teşkil ediyor. İsimleri ürünlerle özdeşleşiyor. Bu şekilde anılan ürünler ise 'coğrafi işaret' korumasına konu olurlar. Coğrafi işaret tescili sayesinde, haksız rekabet ortadan kalkacak ve bölgede üretim yapanlar mağdur edilmemiş olacaklar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 17:40:42
Güncelleme :4 Kasım 2005 Cuma 14:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?