18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

'Kara hastalığı' zeytinciyi bezdirdi

Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde bir süredir zeytincileri canından bezdiren ve halk arasında "kara hastalık" olarak bilinen karakoşnili hastalığıyla mücadele için çalışmalar devam ediyor.

Gemlik Tarım Müdürü İbrahim Çetin'in talebi üzerine Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi yetkilileri ilçeye gelerek, Engürücük Köyü'nde incelemelerde bulundu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Vahap Katkat, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Hasan Batmaz ve aynı üniversitenin bitki koruma bölümü yetkililerinin yanı sıra toplantıya Tarım Müdürü İbrahim Çetin, Müdür Yardımcısı Gürkan Kantar, Engürücük Muhtarı Osman Çelik ve çok sayıda köylü katıldı.

Dekan Katkat, bu yıl alınacak mahsul için yapılacak fazla bir şey olmadığını, ilaçlamaların önümüzdeki yıl etkisini göstereceğini, sadece kara hastalığın bulunduğu bahçenin değil, tüm bahçe sahiplerinin ilaçlama yapması gerektiğini söyledi.

Katkat, 1 böceğin 1.5 milyon yumurta bıraktığına işaret ederek, hastalıkla mücadele için tesirli bir ilaçlamanın şart olduğunu kaydetti.

Engürücük'ün yanı sıra Gençali, Kurtul, Muratoba ve Katırlı köylerinin de aynı hastalıkla karşı karşıya kaldığı, 8-10 bin zeytin ağacının kara hastalığın tehdidi altında olduğu öğrenildi.

Tarım Müdürü Çetin de, durumdan haberdar olduktan hemen sonra inceleme başlattıklarını, üniversite yetkililerinin bu konunun üstesinden geleceklerine inandıklarını ifade etti. Öte yandan, köylülere hastalık ve mücadelesi hakkında bilgiler verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 14:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?