24
Mayıs
2024
Cuma
İNEGÖL - BURSA

Her derde deva pepino

HER DERDE DEVA

Peru'da yetişen bir kavun çeşidi olan ve bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen tropikal meyve pepino, anavatanı Peru'dan sonra İnegöl'e bağlı Kulaca köyünde de yetiştiriliyor.

Biber salçası üreterek yurt dışına ihraç eden Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin öncülüğünde 4 yıl evvel İnegöl'de üretimine başlanan pepino giderek yaygınlaşıyor. Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, Türkiye'nin ürün yetiştirme konusunda çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu, ama her nedense alternatif mahsuller yetiştirilmesinde sıkıntı çekildiğini belirterek, "Dedelerimizden kalma, elma, armut gibi ürünlerin dışında aynı alanlar üzerinde değişik yeni ürünler yetiştirmeliyiz. İnovasyon dediğimiz yeniliğin, yenilikçiliğin tabana da inmesi gerekiyor. Alternatif ürünler konusunda pepino meyvesini yetiştiriyoruz. 4-5 yıldır yetiştirmemize rağmen bu meyveyi yaygınlaştıramadık. Pepino, şeker, kansızlık, kemik erimesi, hatta yüksek tansiyona dahi faydası olan bir meyvedir. Bu meyvenin yetişmesi için çok bilgi ve emek de gerekmiyor. Domates yetişen her arazide pepino da yetişebilir" dedi.

"350 GRAMLIK MEYVEYİ 2 KİLOYA KADAR ÇIKARDIK"

Literatürde ortalama 350 gram ağırlığında olan pepino meyvesinin tanesinin ağırlığını bin 700 grama kadar çıkardıklarını kaydeden Uğur, "Pepino, mayıs ayı içerisinde fide olarak dikimi yapılır. Geliştikçe bir sırık şeklini alır. Bir fidanından 5 kiloya kadar ürün alınabilir. Eylül ayında hasada başlıyoruz. Pepino, 4 mevsimlik bir bitkidir. Seralarda gerekirse yıl boyunca üretim yapılabilir. Pepino meyvesinden marmelat da yapabiliyoruz. Bu şifalı meyveyi her şekilde değerlendirmeye uğraşıyoruz" diye konuştu.

Pepinonun portakal, mandalina ve yeşil biberden daha fazla C vitamini ihtiva ettiğine dikkat çeken Başkan Ahmet Uğur, bir kilogram pepino da 480 miligram C vitamini bulunduğunu ifade etti.

HER DERDE DEVA
HER DERDE DEVA
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 17:39:01
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 17:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?