30
Nisan
2024
Salı
İNEGÖL - BURSA
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
208.314
Yüz Ölçümü
1.004
Belediye Sayısı
99
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İnegöl Genel Bilgi

İnegöl Havadan Görünüm

Marmara Bölgesi'nde, Bursa İli'ne bağlı bir ilçe olan İnegöl, doğu ve güneydoğusunda Bilecik, güneyinde Kütahya, güneybatısında Keles, kuzeyinde de Yenişehir ilçesi ile çevrilidir. Bursa İli'nin doğusunda yer alan İnegöl'ü batı ve güneybatıda Uludağ, güneyde de Domaniç Dağının uzantıları engebelendirir. İlçenin doğu ve kuzeyinde yer alan İnegöl Ovası ilin en önemli tarım alanlarından biridir. Bu ova, Küpelitepe ile Karadoruk tepelerinin yükseldiği bir plato ile kuzeydeki Yenişehir Ovası'ndan ayrılır. İlçe topraklarını, ilçe sınırları dışından gelen Göksu Çayı, Kocadere ve onun kolları sulamaktadır.

Denizden yüksekliği 335 m. olan ilçenin yüzölçümü 1006 km2 olup, toplam nüfusu 160.899'dur.

Oylat Kaplıcaları

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi ve ormancılığa dayalıdır. Başlıca bitkisel ürünleri buğday, arpa, mısır, fasülye, şekerpancarı ve ayçiçeği, pataes, soğan, üzüm elma ve şeftalidir. İlçede soğukhava depolarının bulunuşu bitkisel ürünlerin pazarlanmasını kolaylaştırmaktadır. Sığır ve koyun beslenir ve yerli sığır ırklarının ıslahı için de yapay bir tohumlama istasyonu kurulmuştur. Ayrıca soyları tükenmekte olan geyik ve sülünler için koruma alanları vardır. İlçede mobilyacılık ileri derecede gelişmiş olup, ekonomisinde büyük yer tutmaktadır. İlçe maden suyu yönünden de oldukça zengindir. Bunların en önemlileri Oylat Kaplıcası ile, Çitli ve Kınık madensuyu kaynaklarıdır. İnegöl mutfağı, özellikle köftesi ün yapmıştır.

İnegöl'ün eski tarihi ile ilgili bilgiler yeterli olmamakla birlikte, İnegöl Ovası'nda 1942 yılında yapılan kazılar, yörede M.Ö. 3000 yılından itibaren yerleşme olduğunu ortaya koymuştur. Kazılarda ve yüzey araştırmalarında ele geçen sikkeler, steller ve mimari parçalar, Roma ve Bizans döneminde burada bir yerleşim olduğuna işaret etmektedir. bazı kaynaklarda yörede Hititlerin, Bithynia Krallığı'nın, Lydialıların, Perslerin ve Pergamon Krallığı'nın egemen olduğu yazılıdır. Ancak bu dönemlere ait yeterli kalıntı v e buluntulara rastlanmamıştır. Bizans döneminde İnegöl'ün bulunduğu yerdeki kente Angelocoma ismi verilmiştir. Bazı kaynaklarda bu kentten Modra olarak da bahsedilmektedir. İnegöl, Osmanlıların ilk ele geçirdiği Bizans yerleşmelerinden birisidir. XIX.yüzyıl sonlarında Hüdavendigâr (Bursa) vilayetine bağlı bir kaza merkezi idi.

Oylat Mağarası

I. Dünya Savaşı’ndan sonra İnegöl Yunan işgaline uğramış, 6 Eylül 1922'de de işgalden kurtulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1926'da Bursa İline bağlı bir ilçe merkezi olmuştur.

İlçedeki önemli tarihi eserler başında; İshak Paşa Külliyesi, Kasım Efendi Camisi
Yıldırım Camisi (Cuma Cami-YUkarı Cami-Kurşunlu Cami) , Yıldırım Hamamı, Beylik Han (Cafer Paşa Hanı), İshak Paşa Medresesi, Tacü'n-nisa Sultan Hatun Türbesi ve İshak Paşa Mezarı, Sungur Paşa Köyündeki Türbe, Oylat Kaplıcaları, Kilise Camisi, Oylat Mağarası, Karaca Bey Kervansarayı gelmektedir.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 18:20:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR