30
Nisan
2024
Salı
İNEGÖL - BURSA
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
208.314
Yüz Ölçümü
1.004
Belediye Sayısı
99
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sinan Bey Hamamı

Sinan Bey Hamamı  (Yeni Hamam-Çifte Hamam-Kaptanlar Hamamı)

Bu hamamın kitabesi günümüze ulaşamamış, vakıf kayıtlarına da rastlanmamıştır. Bununla beraber K.Klinghardt kaynak göstermeden bu hamamı Sinan Bey Hamamı olarak tanımlamış ve yapımı ile ilgili de herhangi bir tarih vermemiştir.

Sinan Bey Hamamı çifte hamam plan düzeninde olup, birbirlerine eşit ölçüde kadınlar ve erkekler kısmından meydana gelmiştir. Kadınlar kısmı doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olup, soyunmalık, ılıklık, kare planlı sıcaklık, iki halvet ile kuzey-güney yönündeki dikdörtgen bir su deposundan meydana gelmiştir. Hamamın doğu duvarının ortasındaki bir kapıdan kadınlar kısmının soyunmalığına girilmektedir. Buradan iki bölümlü ılıklığa geçilmektedir. Sıcaklık tromplu bir kubbe ile örtülüdür. Sıcaklığın ortasına bir de havuz yerleştirilmiştir.

Kadınlar kısmının güneyine bitişik olan erkekler kısmı aynı plan özelliklerini göstermektedir. Güney duvarının doğu köşesindeki bir kapıdan soyunmalık bölümüne girilmektedir. Batı duvarındaki bir kapıdan da ılıklığa geçilir. Burası doğu-batı yönündeki bir kemerle ikiye ayrılmıştır. Sıcaklık ve halvetler tromplu birer kubbe ile örtülmüştür. Bu bölümün de batı duvarına su deposu yerleştirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 14:26:00
Güncelleme :5 Mayıs 2009 Salı 11:47:26

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?