17
Mayıs
2024
Cuma
İNEGÖL - BURSA

İhraçatcılar hedef büyüttü

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, yıl sonu ihracat hedeflerinin 600 milyon dolar olduğunu ve bu hedefe adım adım yaklaştıklarını açıkladı.

Başkan Metin Anıl, açıklamasında, 2003 yılında 400 milyon dolar seviyesinde olan ihracat gelirlerinin 2004 yılı sonu itibari ile yüzde 50 artışla 600 milyon dolar seviyesinde olacağını, bu rakamın tüm Türkiye’de önemsenmesi gerektiğini kaydetti. İnegöl’ün bir sanayi şehri olduğunu, 3 Kasım 2002 seçimleriyle teşekkül eden siyasi istikrarın ekonomiye olumlu yansıdığını belirten Anıl, enflasyon ve faizlerin düşmesi, kurların belirli bir seviyede kalması ve repoda dönen paranın yatırımcıya aktarılması sayesinde büyük bir gelişme kaydedildiğini söyledi. İnegöl’deki sayanicilerin ihracatında bir önceki yıla nispetle önemli bir artış olduğuna işaret eden Anıl, "2003 yılında 400 milyon dolarlık ihracat rakamları içerisinde mobilya ve ağaç endüstrisi ihracatı 27 milyon dolar oldu. Bu rakam Türkiye’nin mobilya ihracatının yüzde 10’una tekabül ediyor. Bu yılki hedef ise 60 milyon dolar, bu da gösteriyor ki mobilya alanında İnegöl büyük bir gelişme kaydediyor. İnegöl mobilyanın başkenti olma yönünde emin adımlarla ilerliyor" dedi.

Anıl, hedefledikleri 600 milyon dolarlık ihracatı kendi odalarına bağlı işletmelerin gerçekleştirdiğini ancak, İnegöl OSB alanı içerisinde yer alan Demirdöküm, OlmukSA gibi bir çok dev firmaların başka odalar aracıyla ihracat yaptıklarını, bu rakamların toplanması halinde 2004 yılındaki ihracat rakamlarının 1 milyar dolara yaklaştığının altını çizdi.

Şu an Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapacak alan kalmadığını ve bu yüzden 2. OSB konusunda girişim yaptıklarını hatırlatan Anıl, 2. OSB konusunda önemli aşamalar kaydedildiğini belirterek, "Bu ayın sonunda ilgili bakanlık temsilcileri İnegöl’de daha önce belirlenen alanda incelemelerde bulunacaklar ve ardından da yatırımcı müteşebbislere arsa tahsis edilmesi için prosedürler hızlandırılacak" diye konuştu.

2. OSB’nin kurulması ile birlikte İnegöl’deki ihracat rakamlarının 2 kat artacağı iddiasında bulunan İTSO Başkanı Anıl, İnegöl’lü sanayicilerinin önlerinde en büyük engelin kapasite meselesi olduğunu, bu yüzden ihtiyaca yeterince cevap verilemediğini dile getirdi.
İnegöl’de işsizlik oranının sıfır olduğunu iddia eden Anıl, şunları söyledi: "İnegöl bir ilçe olmasına rağmen, Türkiye ihracatının neredeyse yüzde 1.5’unu gerçekleştiriyor. Mahalli TV, gazeteler ve radyolara firmalar eleman ilanı veriyor, buna rağmen ben işsizim diye gezen olursa, o kişi ya tembel ya da geçimsizdir" dedi.

BURSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 14:50:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?