22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNEGÖL - BURSA

İnegöl patatesinde kanserojen madde yok

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde patates ekimleri başladı. Geçen yıl patatesin para etmemesi sebebiyle zarara uğrayan üreticiler, bu sene zararlarını telafi etmeyi umuyor.

İnegöl’e bağlı Kulaca Köyü’ne giden Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil, ekim çalışmalarını yerinde inceledi. Kulaca’da 1978 yılından beri patates ekimi yapan çiftçi İbrahim Yokuş, her yıl yaklaşık 100 dönüme patates ektiklerini, ancak henüz bekledikleri randımanı elde edemediklerini söyledi.

Tohum ve ilaçları borçla temin ettiklerini söyleyen Yokuş, "Hemen hemen her yıl zarar ediyoruz ama yine de patates ekiyoruz. Nasrettin Hoca’nın göle maya atıp ’Ya tutarsa’ dediği gibi, biz de her sene ’Belki bu sene yüzümüz güler’ diyerek patates ekiyoruz" dedi.

Son zamanlarda Türkiye’nin bazı yerlerinde patateste baş gösteren hastalıklar yüzünden patates satışlarının düştüğünü anlatan Yokuş, İnegöl’de patates tarlalarına dekar başına 25-35 kilogram gübre kullanıldığını, bu yüzden İnegöl patatesinin kanserojen madde ihtiva etmediğini kaydetti.

Patates ekim mevsiminin hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Ziraat Odası Başkanı Özbil ise, İnegöl’de bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alana patates ekileceğini, 65 bin ton rekolte hedeflendiğini söyledi.

Özbil, patates üretiminde değil, pazarlamasında sıkıntı yaşandığını, mutlaka dış pazarlar bulunması gerektiğini savundu. Basında, patates üretiminde yüksek oranlarda azotlu gübre kullanıldığı, bu yüzden patateste kanser hastalığı meydana geldiği şeklinde çıkan haberleri üzülerek takip ettiğini belirten Özbil, "Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Sait Gezgin’in hangi bölge için konuştuğunu anlamak mümkün değil. Türkiye’de farklı bölgelerde farklı oranlarda gübre kullanılmakta.

Örneğin Nevşehir ve Niğde bölgesinde dekar başına 200 kilogram azotlu gübre kullanılırken, İnegöl’de dekar başına sadece 30-35 kilo gübre atılmakta.

Sayın profesörümüz bölgelerle ilgili araştırma yapıp konuşsaydı daha iyi olurdu. İnegöl’de gayet sağlıklı ekim yapılmakta. İnegöl patatesi, hem kalitesi hem de damak tadı ile diğerlerinden çok farklı, beğenilen bir patatestir. İnegöllü üreticilerimiz hem azotlu gübreyi fazla kullanmıyor hem de ekim alanlarını dinlendiriyor.

Dinlendirilmiş toprakta yetişen patates lezzetli ve kaliteli olur. Biz patatesimizin sağlığına, lezzetine ve kalitesine güveniyoruz, iddialıyız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 15:39:16
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 14:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?