24
Mayıs
2024
Cuma
İNEGÖL - BURSA

Üretici birlikleri masaya yatırıldı

Üretici Birlikleri Kanunu doğrultusunda ilçelerde kurulması düşünülen çiftçi birlikleri, İnegöl’de masaya yatırıldı. Vehbi Koç İlköğretim Okulu salonunda yapılan toplantıda konuşan Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, toplumda en az sesin çiftçilerden çıktığını belirterek, "Çünkü teşkilatlanma konusunda çiftçilerimiz geride kalmış. Böyle olunca meseleler yığılıp, altından kalkılamayacak hale gelmiş" dedi.

İnegöl’de çiftçi birliği kurulmasıyla birlikte görevli uzmanların üretimden pazarlamaya kadar araştırmalar yapacaklarına işaret eden Koçkaya, yurt içerisinde ve yurt dışında hangi mahsullere talep olduğu, kaliteli ve AB standartlarında üretim yapılması ve benzeri konularda birlik üyesi çiftçilerin eğitileceğini söyledi. Çiftçilerden birliğe sahip çıkmalarını isteyen Koçkaya, uzmanların gösterdiği hususlara dikkat edilmesi halinde herkesin karlı çıkacağına inandıklarını kaydetti. Bursa ve çevresinde şu anda pazar şansı en yüksek ürünün kiraz olduğunu bildiren Koçkaya, damla damla başlayan bu ihracatı pınar haline getirmek için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

İnegöl Tarım Müdürü Mahmut Doğru ise, böyle önemli bir konudaki toplantıya ilginin az olmasından üzüntü duyduklarını söyledi. AB sürecinde tarım alanında bir revizyona girilmesi gerektiğini vurgulayan Doğru, "Üretici birlikleri kurularak sıhhatli bir yapılanmaya gidildiğinde, hem tarımımız, hem üreticimiz hem de ülkemiz kalkınacaktır" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil de, elmaların buzhanelerde kalması, patates üreticilerinin zarar etmesi ve benzeri olumsuz gelişmelerin çiftçiler açısından endişe verici olduğunu belirtti. Birlik kurulması için onusunda geç kalındığını savunan Özbil, çiftçilerin yönlendirilmesi açısından birliklerin çok önemli olduğuna inandıklarını ve bir an önce sağlam bir yapıyla hizmet verilmesini arzuladıklarını dile getirdi.

Toplantıda, üretici birliklerinin nasıl kurulacağı, gelirlerinin neler olacağı, işleyişleri ve görevleri hakkında bilgiler verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 14:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?