Ekonomisi tamamen tarıma dayalı olan İznik, artık turizm faaliyetlerine yönelmek istiyor. Eski eserler restore edilirken, ilçenin dört medeniyete başkentlik etmiş olması, çini ve seramikleri gibi unsurlarla turizm hareketlendirilmeye çalışıyor.
İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, “Turizm ve tarih şehri olmak istiyoruz” dedi.
İznik’İn 20 bin merkezde, 22 bin köylerde olmak üzere toplam 42 bin civarında nüfusu olduğunu belirten Kaymakam Hüseyin Avcı, “Burada herhangi bir sanayi kuruluşu yok. İznik tamamen tarıma dayalı bir ekonomiye sahip.
Mayıs ayında kiraz üretiminden başlar, erik, şeftali, elma, armut, üzüm, sebze ve en fazla da zeytin üretilir. Bunun dışında çok cüz'i turizm hareketleri var. Fakat bunun fazla bir getirisi yok. Çünkü turizm alt yapısı yok” diye konuştu.
İznik'in gerçek kimliğine kavuşması için turistik açıdan hareketlenmesi gerektiğini kaydeden Kaymakam Avcı, “ İznik'te tarımsal girdinin çok olması İznik halkının alternatif gelir getirici faaliyetlere yönelmesini engellemiş.
Bunların başında da turizm geliyor. Bilhassa tarihi ve turistik açıdan çok önemli bir merkez olmasına rağmen yıllık turizm faaliyeti yok denecek kadar az. Bunu ön plana çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.
Bilhassa inanç turizmi kapsamında İznik'e belirli turların düzenlenmesini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Avcı, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Harap haldeki tarihi eserlerimizin onarılmasında ve restorasyonunda çaba sarf ediyoruz.
Bu kapsamda , Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz kanalıyla tarihi Tekel binamızın restorasyon, restitüsyon ve rölöve projelerini yaptırdık. Tahmin ediyorum bu yıl içinde Kültür Bakanlığı'ndan destek gelecek, sözünü aldık.
Bunun yanında en önemli tarihi hamamlarımızdan Birinci Murat Hamamı'nın restorasyon projesini yaptık”.