8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZNİK - BURSA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
44.514
Yüz Ölçümü
753
Belediye Sayısı
40
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Deliktaş Taş Ocağı

İznik'in 3,5 km. kuzeybatısındaki sırtlarda bulunan taş ocaklarından, Roma döneminden günümüze kadar yararlanılmıştır. Bu ocakların en büyüklerinden biri de Deliktaş Taş Ocağı’dır. Bu ocak antik çağın taş işletmeciliğinin izlerini taşımaktadır. Buradan çıkarılan taşlar, Roma döneminde İznik’te yapılan mabetlerin, tiyatronun, formun, agoranın ve gymnasiumun yapımında kullanılmıştır. İznik’te kazısı yapılan antik bölgelerde ortaya çıkarılan yivli sütunlar, arşitravlar, friz parçaları, steller ve sütun başlıkları bu ocaktan çıkarılan taşlarla yapılmıştır. Buradaki kayalar üzerinde antik çağ işçilerinin keskileri ile kestikleri taşların izleri bugün de görülebilmektedir.

Deliktaş Taş Ocağından çıkarılan taşlar halk arasında adı mermer veya gigmer olarak adlandırılmaktadır. Bunlar koyu gri - mavi renklidir. Bir kısmında kirli beyaz damarlar görülmektedir. Bu ocaktaki taşlar orta ve yüksek derecede metamorfize geçirmiştir. Bunlara rekristalize kalker, yarı mermer denilmektedir.

Taş ocağının bulunduğu yer 20 m. yüksekliğinde, 50 m. genişliğinde bir alana yayılmıştır. Karayollarının Yol Su Elektrik İşletmesince buradan taş ve toprak çekmesinden ötürü bazı bölümler çukurlaşmıştır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 20:05:56

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?