19
Haziran
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Toplu konut bürokrasiye takıldı

Bursa'da konut ihtiyacı ve üretimi ile alakalı piyasada hareketlilik oluşurken, şehrin en cazip toplu konut bölgesinde imar planının uygulanması için 6 yıldır Nilüfer Belediyesi ile Hazine arasında bürokrasi savaşı yaşanıyor.

Nilüfer Belediyesi'nin 1999 yılında 18. madde uygulaması ile şuyulandırmasını yaptığı bölgede sosyal donatı alanlarından Hazine'ye ait yerlerin yoğun kullanılması sebebiyle Milli Emlak Genel Müdürlüğü planı dava etti. Plan 2003 yılında mahkeme iptal kararından sonra durdu. Belediyenin hatalı yaptığı 18. madde uygulaması, şuyulama iptal edildi.

Yeniden hazırlık yapan Nilüfer Belediyesi, bu defa Bursa Milli Emlak ile mutabakat sağlayarak yeni bir şuyulandırma yaptı. Bu defa da Nilüfer Belediyesi planı uygulamaya koyabilmek için Milli Emlak Genel Müdürlüğünden bir türlü olur yazısı alamadı. Son 3 aydır, Ankara'dan yazı beklediklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "İki yıla yakındır Hazine ile sürekli görüşüyoruz.

Talebi vardı, bizi vatandaş yerine koy ne kadar arazimiz var ise yüzde 40'ını al gerisini bize iş yeri konut hakkı ile bırak. Hazinenin ve belediyenin arazileri vatandaşın sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta vardır. Oranın 18. madde ihalesini yaptık. Hazine yetkilileri Milli Emlak ile belli noktaya gelindi.

Şu anda 3 aydır, milli emlak genel müdürlüğünden bir olur yazısı bekliyoruz. Biz bu şekli ile kabul ettik, bu uygulamayı yapabilirsiniz diye yazı gelmedi. Yazıyı alamayınca işlemi sonuçlandıramıyoruz. Bitmiş inşaatlar var, yapılacak inşaatlar var. Toplu konut hareketleri var.

Bitmiş olan konutlara alt yapı götürülmesinde sıkıntı yaşıyoruz. TEDAŞ plan olmadığı ve trafo yerleri belli olmadığı için yatırım yapamıyor. Biten yüzlerce daireye elektrik veremiyor. Yazı gelirse, biz uygulamayı hemen encümenden geçireceğiz.

Hazineye tapu verilecek. Tapular yenilenilenince, zaten hazır olan imar planı uygulamaya girecek. Yeni 18. madde uygulaması da bilgisayarda var. Son durumu kadastro ve tapuya göndereceğiz. Bu kadar hazırız" diye konuştu.

Ankara'dan ulaştığımız Milli Emlak yetkilileri ise, kendilerine yazışmaların geldiğini, ancak anlaşmaya konu olan yeni şuyulandırma uygulamasına ilişkin son durum dosyasının gönderilmemesi sebebiyle cevap yazılmadığını söyledi.

Diğer taraftan Özlüce ve Ertuğrul semtlerinde inşaat yapacak firmalar, site yöneticileri ise, yaklaşık 30 bin kişinin ikamet edeceği bölgedeki tıkanıklığın milletvekilleri, siyasiler ve büyükşehir belediyesinin takibi ile çözülmesini talep ediyor.

Bölgede her türlü site ve inşaat yapımı için istek ve imkanın hazır olduğu planın yürürlüğe girmesi ile bölgede yürüyen imar hareketlerinin canlanacağı, bitmek üzere olanlarında kısa sürede neticeleneceği kaydediliyor.

Bu arada, Bursaspor'un yeni tesislerinin de bulunduğu alanda Bursaspor Tesislerinin inşaatının devamı da planın yürürlüğe girmesi ile mümkün olabilecek.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 14:40:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?