3
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Assos ortaya çıkarılıyor

Ünlü filozof Aristo'nun ders verdiği Assos'ta kazılar yeniden başladı. Çanakkale yöresinde 2006 yılında erken başlayan arkeolojik kazılar sona ererken, Assos kazıları 18 Ağustos’tan itibaren yeniden başladı. Assos kazılarını yürüten Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu’nun geçtiğimiz yıl ölümünden sonra bu yıl kazılar onsuz devam ediyor.

Bu yılki kazı heyetinin başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nurettin Arslan. Ayrıca Yard. Doç. Dr. Veysel Tolun, üniversitenin diğer uzmanları ve öğrencileri çalışmalara eşlik ediyor.

On yedi kişilik kazı ekibi, öncelikle Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu’nun 25 yıllık çalışması sırasında oluşturduğu kazı evi ve çevresi düzenlediler. Bu yılki çalışmalarda nekropol (mezarlık) alanı öncelikle ele alınacak. Alanı kaplayan bitkiler temizlenerek Assos antik kentinin batı kapısına ulaşan ana yolun ortaya çıkarılacağı, ele geçecek küçük buluntuların da değerlendirileceği belirtildi.

Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu Assos’taki 25 yıllık çalışmalarında başta Athena Mabedi ve surlar olmak üzere restorasyona ağırlık vermişti. Bu Çalışmalar sonunda antik kentin mabet, tiyatro ve nekropol alanı ile surlarında restorasyonlar yapılmıştı.

Son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olan Assos’ta bilgilendirme konusunda bazı eksiklikler olduğu, bu nedenle Assos’ta da Troia’da olduğu gibi bilgilendirme levhaları ile gezi güzergâhı düzenleniyor. Bu yılki çalışmalarda buna ağırlık verileceği belirtiliyor. Ayrıca Behramkale Köyü içerisinde Assos’u tanıtan maketler ve grafikler içeren Assos Tanıtım Merkezi kurulması da çalışma planında bulunuyor. 

Bu yılki Assos kazıları Eylül ayının sonuna kadar devam edecek.
kenthaber/Erdem Yücel
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 17:50:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?