3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Başkan, yurtdışı gezisini değerlendirdi

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Fransa ve Almanya gezisini değerlendirdi. 

Başkan Ülgür Gökhan, yaptıkları ziyaretlerde katı atık konusuyla ilgili geniş bilgi edindiklerini belirterek, "İlk olarak Paris'te Vivendi isimli grup yetkilileriyle görüşme yaptık. Bu firma bin 800 şirketi bünyesinde barındıran büyük bir şirket. 70 milyar Euro cirosu olan şirket enerji, su ve katı atık yönetimi konularında uzmanlaşmış bir şirket. Yaptığımız incelemelerde Paris'teki çöplerin ayrıştırılıp bertaraf edilmesi belediyeler tarafından değil, özel sektör tarafından yapılıyor. Paris'te yaptığımız incelemelerde katı atıkların ayrıştırıldıktan sonra geri kalan kısmın düz tarla gibi yerde depolandığını gördük. 6-7 metre derinlikteki yere tamamen dışarıyla ilişkisi olmadan gömülen bu çöplerden 30 yıl boyunca metan gazı elde edip bunu elektrik enerjisine çeviriyorlar. Burada çöplerden etrafa kesinlikle atık sulan yer altı sularına karışmıyor" dedi. 

Başkan Ülgür Gökhan, Fransa'nın ardından Almanya'ya geçtiklerini anlatarak, "Burada da çöp deponi alanlarıyla ilgili incelemelerde bulunduk. Almanya'da yaptığımız incelemeler bizleri oldukça etkiledi. Burada ayrıştırılmamış olan kaba çöpler kapalı sistem halindeki 5 havuza dökülüyor.

 Buradan kesinlikle dışarıya hiçbir koku çıkmıyor. Bu havuzlarda biriken çöplerde kapalı sistemde ayrıştırılarak toz haline getirilip, çimento fabrikalarında enerji hammaddesi olarak kullanılıyor. Bu sistem bizleri oldukça etkiledi. Bunun maliyetinin 26 milyon Euro olduğunu öğrendik. Çanakkale'de bunun kurulması ise tahmini 20 milyon Euro'yu bulur. Bizler bu sisteme çok olumlu bakıyoruz. Tabii bunu belediyeler değil özel şirketin yapması lazım. 

Fransa'daki Vivendi isimli firmayla bu konuyu görüştük. Kendileri Türkiye'de katı atık konusuyla ilgili firmalarla görüşmekten yana olduklarını söylediler" diye konuştu. 

Gökhan, Akçança Çimento Fabrikası'nın Çanakkale'nin çöpüne talip olması konusunun hatırlatılması üzerine şu açıklamayı yaptı:
"Bu konuda uzun süredir görüşmelerimiz sürüyor. 

Bizler sadece Çanakkale ve civarındaki çöplerin toplanmasını değil, Bayramiç, Ayvacık ve ileride Çan gibi diğer ilçelerin çöplerinin de tek bir yerde toplanarak bertarafından yanayız. Almanya'daki sistem neden Çanakkale'de kurulmasın?"
.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2006 Salı 17:28:17
Güncelleme :17 Mayıs 2006 Çarşamba 15:57:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?