3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Plajda radyasyon tehlikesi kalmadı

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesi Hantepe sahilinde belirlenen radyasyonun doğal kaynaklı olduğu, tatilcilere plajda düzenlenen toplantıda duyuruldu.

Tatilcilerin merak ettiği soruları yanıtlayan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Dr. Okay Çakıroğlu, radyasyonlu kumun kamyonlarla taşındığını, halkın bölgede rahatlıkla tatilini yapıp, denize girebileceğini, sahilde güneşlenebileceğini söyledi. Açıklamanın ardından bölgede tatil yapan vatandaşlar çocuklarıyla birlikte denize girdi.

Geyikli'nin Hantepe bölgesindeki sahilde düzenlenen toplantıya Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Ezine Kaymakamvekili Tarık Bahadır, Ezine'nin MHP'li Belediye Başkanı Mustafa Kemal Cengiz, AKP'li Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Ünal Şahin ve AKP'li Geyikli Belediye Başkanı Mustafa Çiçek ile vatandaşlar katıldı. TAEK Başkanı Dr. Okay Çakıroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, bölgedeki radyasyonun doğal kaynaklı olduğunu belirterek insan sağlığını tehdit edecek bir boyut taşımadığını söyledi.

TAEK Başkanı Dr. Çakıroğlu, Geyikli ve Hantepe sahilinde tatilini yapan ve bölgede yazlıkları bulunan vatandaşlar arasında gönüllü olarak başvuranlara birer Radon dedektörü dağıttıklarını, bu aygıtlardan elde edilen verilerin de saat saat değerlendirilmeye alındığını söyledi. Dr. Okay Çakıroğlu, Hantepe bölgesine yerleştirilen dozimetrelerle ölçümlerin radyasyonun kaynağı belirleninceye kadar süreceğini söyledi. Dr. Çakıroğlu, Hantepe sahili plaj kumunda, yüksek aktivitede radyasyon belirlediklerini, yapılan araştırmada, deniz kumunda Toryum ve Uranyum madenine rastladıklarını dile getirdi.

498 TON KUM TAŞINDI

Bölgede bir kaç hafta önce, yüksek sayılabilir ölçüde, bin 500 radyomikron/saat oranında radyasyon belirlediklerini anlatan TAEK Başkanı Dr. Çakıroğlu, “Bu oran, bir insanın bir yılda alması muhtemel doza eşitti. Bu radyasyonun kaynağı suni de olabilirdi, doğal da. O nedenle de bölgeye girilmesine çekilen güvenlik şeridi ile mani olmaya çalıştık” dedi. Sahilde rastlanan yüksek aktiviteli, radyasyonlu 498 ton deniz kumunu İstanbul Çekmece'deki TAEK'e götürdüklerini anlatan Dr. Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü :

“Burada bulunan Toryum ve Uranyum madenidir. Çok ince toz halinde bulduğumuz bu maddelerin sebebini araştırmak için de büyük bir çalışma başlattık. Bu çalışma bir yıl kadar devam edecek. Kurumumuz bu bölgeyi uzun zamandır kontrol ediyor. Biga yarımadasının dağını taşını kontrol ettik. Daha önceki verilerimize göre de burada rakamların yüksek olduğunun fakındayız. Ama bize göre yüksekliğin de bir seviyesi var. Bu plajda hiç bir zaman bu ulaştığımız seviyeyi bulmamıştık. O nedenle de güvenlik şeridi altına alarak, Toryum ve Uranyum madenlerinin kaynağına ulaşmayı hedefledik.”

RADYASYON DÜŞTÜ

Son yapılan ölçümlerde bin 500 radyomikron/saat olan oranın 100 radyomikron/saate düştüğünün görüldüğünü anlatan TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, “Bu bölgeyi de kuracağımız istasyonlarla takibe alacağız. Şu an gönül rahatlığıyla tatilinizi bölgede geçirebilirsiniz. Buradaki radyasyon doz hızı insan sağlığına zararlı olan seviyenin altına düşmüştür” dedi. Bölgede birden radyasyon belirlenmesinin biz dizi dedikoduya bağlandığını, vatandaşın bu tür dedikodulara rağbet etmemelerini isteyen Dr. Çakıroğlu, şunları söyledi:

“Bu dedikodulardan biri de, buraya kumarhane yapılacağı şeklinde. Bu nedenle de radyasyon haberlerinin yayıldığı, arazi fiyatlarının bu söylentilerle düşürülebileceği konuşuluyormuş. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet. TAEK de bu devletin büyük bir kurumu. TAEK'in işi gücü yok da, kumar bilmem neleri ile işbirliği içinde mi olacak? Bu söylentilere kimse itibar etmesin. Bizi dinleyiniz. TAEK vatandaşın gıyabında bu plajı zaman zaman gelip kontrol edecek. Bizim vatandaştan bir şey saklamamız mümkün değildir.”

BOYNUNDA ÖLÇÜM CİHAZI

Radon dedektörü adı verilen ölçüm aygıtını kolye gibi boyuna asarak bir haftadır taşıdığını belirten Türk Hava Yollarından emekli Melahat Taşdemir, bölgedeki çalışmalara duyarlı bir vatandaş olarak katkı verdiğini söyledi.

Taşdemir, “Önemli olan bu bölgede tespit edilen radyasyonun kaynağına ulaşmak. Ben de burada tatilini geçiren bir vatandaş olarak TAEK 'e yardım ediyorum. Bu cihaz sayesinde günde ne ölçüde radyasyona maruz kaldığımı bilebiliyorum” diye konuştu.

TAEK Başkanı Dr. Çakıroğlu'nun açıklamalarını dinleyen, aralarında AKP Milletvekili Mehmet Daniş'in de bulunduğu tatilciler, Hantepe plajında kendini Kuzey Ege'nin serin sularına bıraktı. Hantepe yakınlarındaki tatil sitelerinde yaşayan çocukların denize Mehmetçiğin savaşta taarruza geçtiği anda attığı ‘Allah allah' nidalarıyla girmesi ilginç bir görüntü oluşturdu. Plajda gerçekleşen radyasyon toplantısı ardından rahatlayan tatilciler, Hantepe sahilinde güneşin ve denizin tadını çıkardı. Kumsala konulan şezlonglarda sere serpe güneşlenen tatilciler, “Haftalar sonra rahatladık. Halen aklımızda radyasyona ilişkin sorular bulunmasına karşın TAEK Başkanı'nın açıklamalarına güvenip denize gireceğiz” dedi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2006 Salı 15:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yiğit keser IP: 85.103.128.xxx Tarih : 10.12.2006 15:05:42
bu plajda yıllarım geçti tam 12 yıl orda denize girdim ve oradaki radyasyonun kesinlikle birileri tarafından yapıldığını biliyorum