4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Çimentoya 135 milyon dolarlık yatırım

Çanakkale'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Mahmudiye Köyü'nde kurulu bulunan Akçansa Çimento fabrikasının ikinci üretim hattının temeli, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın da katıldığı törenle atıldı. 

Törende bir konuşma yapan Güler Sabancı, 40 yıllık çimentocu olduklarını belirterek, "Arkadaşlarımız başarılı çalışmalarıyla bunu gerçekleştiriyorlar. Bu gururun içinde Akçansa büyük yer tutmaktadır. Büyüklüğü, kapasitesi, çalışma anlayışı, disiplin ve başarılı yönetimiyle bu fabrikada apayrı bir yere sahiptir. Bunun en önemli özelliği de, Heidelberg Cement ile 10 yıllık başarılı ortaklığımızdı. Bizim kültürlerimiz uyuşuyor, insanlığımız uyuşuyor. Bizim çimento konusunda ortak bir paydamız var. İkincisi, Türkiye'nin büyümesine inanıyoruz. Şirket olarak ülkenin büyümesine ortağımızla birlikte destek veriyoruz. Çanakkale'de toplam 135 milyon dolarlık yatırımla fabrikamızın kapasitesi yüzde 100 artacak. Bütün bunlar bizim Türkiye'nin istikrarlı büyümesine güvenimizin devam ettiğinin göstergesidir. Türkiye, son birkaç haftadır bütün dünya ile beraber bazı oynaklıklar yaşıyor. Bizler bunun geçici olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin yoluna aynen ve aynı ısrarla gideceğine olan inancımız var. Sabancı topluluğu olarak her iş kolunda yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi. 

Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kamışlı ise, Akçansa'nın dünya kalite standartlarına uygun ürünleri, üstün hizmet anlayışı ve yüksek teknoloji donanımlı tesisleriyle Türkiye'nin çimento ihtiyacının yüzde 9'unu karşıladığını, Çanakkale fabrikasının kendi limanından gerçekleştirdiği çimento ihracatıyla da ülke ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolar döviz kazandırdığını söyledi. Kamışlı, 2005 yılının en önemli yatırım kararı olan ve 2007 sonunda tamamlanması planlanan 135 milyon dolarlık kapasite artırımıyla Akçansa'nın sektörde Türkiye ölçeğini aşarak, bölgesel anlamda bir stratejik güç olacağını ifade etti. 

Heidelberg Cement Yönetim Kurul Başkanı Dr. Bernd Scheifele ise, Sabancı Holding ile çimento sektöründe 10 yıldır uyum içinde çalıştıklarını söyleyerek, "Bu yatırım kararı, Türkiye ekonomisi ve çimento sektörünün geleceğine olduğu kadar, Akçansa'nın sahip olduğu potansiyele duyduğumuz güvenin önemli bir ifadesidir. Akçansa'nın Türk çimento sektöründeki liderliğini daha da pekiştireceğine inanıyor, firma olarak Türkiye'nin parlak geleceğine yatırım yapmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu. 

İnşaatı yapacak olan Çinli China Triufph firmanın yetkilisi Song Zhiping, Türkiye'de ilk kez Çinli firma olarak çimento konusunda yatırıma girdiklerini kaydederek, inşaatın 2007 sonunda bitirileceğini açıkladı.
Konuşmaların ardından fabrikanın ikinci üretim hattının temeli atıldı.
.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 14:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?