4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kumkale Ovası sular altında kaldı

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisinde bulunan Troia Antik Kenti ile Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Kumkale arasındaki ova, çeltik ekiminin yapılmaya başlanmasıyla sular altında kaldı. 

Bölgede sulu tarımına izin verilmemesi ve Troia Milli Parkı hudutları içerisinde çeltik ekimi yasaklanmasına rağmen, Kumkale ve Tevfikiye'den birkaç arazi sahibinin ekime başlaması bölgeyi adeta göle çevirdi. Daha şimdiden sivrisineklerin ürediği bölgede, bu yaz sivrisinekler yüzünden açık havada oturmanın mümkün olamayacağını belirten vatandaşlar, en kısa sürede buna çare bulunmasını istedi. 


Öte yandan, bir süre önce Çanakkale İl Koordinasyon Kurulu'nda da gündeme gelen çeltik ekimi, İl Çevre Müdürü Mahmut Ustabaş'ın da tepkisine sebep olmuş ve buna izin verilmeyeceği görüşü bildirilmişti. Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte ve Kumkale Belediye Meclisi kararına rağmen birkaç köylünün başlattığı bu ekimin, bölge için büyük bir sorun olacağını belirten DSİ. 25. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çeltik tarlalarına su vermeyeceklerini söyledi. 

Bu ekimin bölgede aşırı derecede sineğin üremesine sebep olacağını belirten vatandaşlar, yüzyıllardır sağlık sebebiyle bölgede çeltik ekimi gibi sulu tarımın yasaklandığını hatırlatarak, "Bu bölge yüzyıllar önce bataklık olduğu için Abdülmecid Han zamanından itibaren daha yakına kadar zorlukla kurutulabilmişti. 

Ancak son yapılan çeltik ekimi yüzyılların emeğini heba etmeye başladı.
Bizler bu bölgenin yeniden bataklık olmasını istemiyoruz. 

Ayrıca çeltik ekimiyle birlikte turizm bölgesi olan bu yer sinekle dolacağı için zor durumda kalacağız.

Bu bölgede yaşamak zor hale gelecek. Bölgede üreyen sivrisinekler aynı alanda yapılan domates ve sebzeleri de olumsuz etkileyecek. 

Üretimde de düşüş olacak. Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2006 Salı 17:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?