4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Türk dış politikası ve AB anlatıldı

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "Türk Dış Politikası ve AB, Dün, Bugün, Yarın" konulu konferansa katılan AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AKP Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelede sıcak takip yaparken Kuzey Irak'a hiçbir ülkeden izin almadan girebileceğini söyledi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa katılan Yaşar Yakış, Avrupa Birliği ile müzakere süreci hakkında bilgiler verdi. Konferansın sonunda soruları cevaplandıran Yakış, son günlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan askeri hareketlik sırasında Türkiye'nin Kuzey Irak'a girerek sıcak takip yapmasının ABD ile aradaki durumu nasıl etkileyeceği sorusuna, "Güneydoğu Anadolu'daki askeri yığınak her yıl yapılan doğal bir iş. Belki ihtiyaç sebebiyle asker sayısı aynı olmayabilir. Yalnız şunu her zaman kabul etmek lazım, Türkiye'nin PKK sorununu çözümlemeyi ABD ve Irak makamlarından beklemesi doğru değildir. Türkiye'nin ne yapacaksa kendisi yapması lazımdır. Sınırlarını kendisi koruması lazımdır. PKK ile mücadelesini kendisi yürütmesi lazımdır. İşte şu anda yapılan budur. Önce sınırımızın güvenliğini sağlayacağız ve sızmaları önleyeceğiz. ABD, Irak'a girip sıcak takip yapmamızın iyi olmadığını büyükelçisi vasıtasıyla bizlere iletti. Uluslararası ilişkilerde sıcak takip bir ülkenin hakkıdır. Biz sıcak takip hakkını Türkiye'nin ABD ile anlaşarak vereceği bir karar olarak görmüyoruz. Eğer PKK unsurları Türkiye'ye şu veya bu şekilde sızar da asker onları takip ederse, Irak topraklarına girme durumunda kalırsa girecektir. Bunun için ne Irak makamlarından, ne de başka bir makamdan izin almayacaktır. Çünkü uluslararası ilişkilerde böyle bir hak vardır. Türkiye bu hakkını kullanıyor olacaktır. Oraya asker yığmanın Amerikalılar'ı endişelendirecek bir boyutu yok. Aksine ABD'lilerin, 'Onları siz bulun' diye kapısını çalmayacağımız için işimizi kendimiz göreceğimiz için memnun olacaklarını ümit ediyoruz" dedi. 

AB'ye giriş konusunda her zaman karşılarına Kıbrıs konusunun getirilmesine tepki gösteren Yaşar Yakış, bu konuda bir Yahudi fıkrası anlatarak, bundan sonra bu konuyu kendilerinin değil AB'nin düşünmesi gerektiğini ifade etti. Yakış, "Yahudi, komşusundan borç almış. Her akşam eve gidip, karısının başını yermiş, 'Borcumuzu ödeyemedik, ne yapacağız' diye. Karısına artık gına gelmiş. Açmış pencereyi, 'Komşu, komşu. Kocam sizden borç almış. Borcunu ödeyemiyor' demiş. Sonra da kocasına dönmüş ve 'Şimdi de onlar düşünsün' demiş. İkide bir 'Kıbrıs'ı tanıyın' diye teklifi karşımıza getiriyorlar. Türkiye en sonunda dedi ki: 'Ben Kıbrıs'ı tanımıyorum arkadaş. Annan Planı çerçevesinde yeniden birleştirilmiş Kıbrıs AB'ye alındığı zaman tanıyacağım. O zamana kadar tanımayacağım. Tamam mı?'. Evet, şimdi Türkiye bunu dedi ve pencereyi kapattı. Şimdi Avrupa Birliği düşünsün. Çünkü Kıbrıs'ı, Kıbrıs sorununu çözümlemeden AB'ye almakla bir hata işlemiştir. O tarihte bunun bir hata olduğunu anlatıyordum. Ancak şimdi bunu anlıyorlar. Birçok AB yetkilisi, bize kayıtlara geçmemek şartıyla bunu söylüyor. 'Sizin söylediğiniz doğruymuş. Rum kesimini bu sorun çözümlenmeden almakla AB olarak biz hata yaptık' demişlerdir. O hatanın farkındalar. Şimdi AB kendisinin yaptığı bir hatayı Türkiye'ye temizlettiremez. Türkiye bunu kabul edemez" diye konuştu.
 
Konferansa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Aydın, ÇASİAD Başkanı Hakan Vural ve çok sayıda kişi katıldı.
.
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2006 Çarşamba 16:27:01
Güncelleme :4 Mayıs 2006 Perşembe 19:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?