3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Yangınla mücadelede hazırlıklar tamam

Orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlanan, Çanakkale'de görev yapacak olan Türk Hava Kurumu'na ait 5 söndürme uçağı göreve başladı. 

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel, orman yangınlarıyla mücadeleye büyük önem verdiklerini belirterek, "Bu yıl Türk Hava Kurumu'na ait söndürme uçakları geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Türkiye genelinde sadece Çanakkale'de konuşlanacak. 5 söndürme ve 1 keşif olmak üzere, toplam 6 uçak Çanakkale'ye geldi. Bu söndürme uçaklarındın 1 tanesi yedek olarak bekleyecek. Bu uçakların Türkiye genelinde sadece ilimizde görev yapacak olması gerçekten önemli. Bunun dışında yangın söndürme helikopteri ise 16 Haziran'da gelerek çalışmalarına başlayacak" dedi.
 
Demirel, bu yıl yangınlara 610 yangın söndürme işçisiyle müdahale edeceklerini kaydederek, "Bu çalışmalarımızda 41 arazöz, 9 dozer, 6 greyder ve 9 treylerimizle 24 saat görev yapacak. Çanakkale genelinde 536 bin 458 hektar ormanlık alan bulunuyor. İlin yüzde 54'lük kısmı ormanlarla çevrili. Bu oranda Türkiye ortalamasının iki katı. Çanakkale'de orman yangınları ile ilgili birçok yenilikler yapmak istiyoruz. Bunların başında 25 kişilik orman kurtarma timi (ORKUT) oluşturulması, yangın alanlarında iletişimin kesilmesine engel olmak amacıyla yeni bir araç alınması, Gelibolu Milli Parkı'nın daha yakından gözlemlenebilmesi için ısı ve ışık ölçümünün anında yapılabileceği optik gözetleme sisteminin oluşturulması ve bir yangın anında o alan ile ilgili görüntü ve bilgilerin alınmasını sağlayacak model uçak sistemi ile sahanın görüntülenmesinin sağlanacağı projeleri kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. 

Demirel Çanakkale ve yöresinde orman yangınlarının olmaması için vatandaşların dumansız pikniğe yönelmelerini de isteyerek, "Bunun için mangal yerine domates, peynir ve karpuzdan oluşan pikniklerin tercih edilmesini istiyoruz. Böyle olduğu, dumansız piknik yapıldığı taktirde orman yangınları daha da azalacak" dedi. 

Çanakkale Havaalanı'nda gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan uçuş ekip şefi Ayhan Nevarsa, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uçakların sadece Çanakkale'de görev yapacağını söyledi. Nevarsa, "Uçakla yangın söndürülmez. Ufacık bir kor bile bir süre sonra alevlerin artmasına sebep olur. Bizler uçaklarla özellikle engebeli arazilerin bulunduğu bölgelerde çıkan yangınlara kısa sürede müdahale ederek o yangının önünü kesmekteyiz. Bu uçaklarla 7 dakika gibi kısa sürede havaalanından 2 ton suyu alıp, yangın bölgesine giderek alevlerin üzerine atabiliyoruz. Yangın büyümeden başlangıç anında müdahale ettiğimizde kesin sonuç alıyoruz" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından yangın söndürme uçakları temsili olarak uçaklara su alıp havaalanı üzerinde bulunun bir bölgeye su attı.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 16:19:57
Güncelleme :2 Haziran 2006 Cuma 16:32:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?