4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Yeni yapılan yol çöktü

Anzak Çıkarması’nın 90. yıldönümü törenleri öncesi tüm uyarı ve tartışmalara rağmen yapılan yol 1 yıl bile dayanamadan kullanılamaz hale geldi. Çanakkale’deki doğal yapıyı bozduğu, mezarlık ve anıtları tahrip ettiği öne sürülen yol, yer yer çöktü, yer yer de toprak kaymaları yüzünden neredeyse kapandı.

Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Çıkarması’nın geçen yıl yapılan 90. yıldönümü törenleri öncesi, genişletme çalışması tartışma ve tepkilere rağmen tamamlanan Anafartalar Sahil Yolu, yer yer çökmeler nedeniyle neredeyse kullanılamaz duruma geldi. Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Çıkarması’nın yıldönümü törenlerinde trafik sorunları yaşanmaması için geçen yıl, Kabatepe ile Anzak Koy arasında ulaşımı sağlayan 5.7 kilometrelik sahil yolu genişletildi. Tek şeritli yol, 20 metre genişliğe çıkarıldı. Ancak yol genişletme çalışmaları beraberinde tartışmaları getirdi. Önce Çanakkale’deki Sivil toplum örgütleri doğal yapının bozulduğunu, mezarlık ve anıtların bulunduğu bölgede tahribat oluştuğunu iddia etti.

DOĞAYA YENİLDİ

Aradan bir yıl geçmesine rağmen halen tartışılan yol bu kez de ağır kış şartlarına yenik düştü. Yer yer meydana gelen çökmeler ve istinat duvarlarının yetersizliği nedeniyle oluşan heyelan, trafik rahatlasın diye genişletilen yolda geçit vermez oldu. Sağanak yağmur ve yoğun kar yağışının etkili olduğu Gelibolu Yarımadası, tartışmalara yol açan yolu kötü vurdu. 18 Mart’ta yapılan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 91. yıldönümü törenleri sonrasında bölgede iç turizmin hareketlenmesiyle geçit vermeyen yolda sorunlar yaşamaya başladı. Çökmeler oluşan Anafartalar sahil yolunun bazı yerlerinde 5-15 santimetre çatlaklar meydana geldi. Gelibolu Yarımadası’nda gündem yaratan Anafartalar sahil yolu, 24-25 Nisan gecesi yapılacak Anzak çıkarmasının yıldönümü törenleri arifesinde halen ele alınmadı. Ağır kış şartlarına bağlı olarak yolda meydana gelen çökmeler ve heyelanın daralttığı yolda ne bir onarım çalışması ne de heyelanın izlerini ortadan kaldıracak bir hamle gerçekleşti.

GEÇİCİ ÇÖZÜM

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Anafartalar sahil yolunda yaşanan çökme ve heyelana bağlı olarak gündeme gelen problemin çözümü yönünde Ankara’nın görüşmeler yaptığını hatırlattı, şunları söyledi: "Yolda meydana gelen çökme ve heyelanın ortaya çıkardığı sorunlu kısmın onarım çalışması, Anzak Koy çıkarmasının 91. yıldönümü törenlerine kadar, geçici bir çare olacak şekilde tamamlanmış olacak. Yani yolun problemli bölümü geçici olarak çözüme kavuşacak. Törenlerin ardından ise yolun bir daha çökmemesi için kalıcı bir çözüm projesi hayata geçecek. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı kapsayan, Uzun Devreli Gelişim Planı var. Bu plan Milli Parkın, Anayasasıdır. Avusturalya ve Yeni Zelanda hükümetleri yolda meydana gelen çökme ve heyelanın ortaya çıkardığı sorunları gidermek için, yol kenarına istinat duvarı yapılmamasını, bunun yerine dolgu çalışması yapılarak, sorunun çözümlenmesini talep ediyor. İşte bu istek doğrultusunda çözüm aranacak."

Patikayı bile uzmanına sormak gerek

Çanakkele üzerine uzun yıllardır çalışmalar yürüten ve Şahin Aldoğan’la birlikte "Siperin Ardı Vatan" adlı kitabı yazan Gazeteci Gürsel Göncü yolun Milli Park yönetiminin tarihi dokuya karşı gerçekleştirdiği tek katliam olmadığını iddia ederek, "Yolun bulunduğu bölüm, 25 Nisan 1915’te ilk Anzak askerlerinin sahili geçerek tırmandıkları yerdir. Anzak Koy, insani ve tarihi bir meditasyon alanı, öyle hassas bir bölgeden bahsediyoruz ki, burada patikayı bile uzmanına, tarihçisine sormak gerek" dedi. Ancak tepkilere rağmen yol tamamlandı ve ulaşıma açıldı. Yolla ilgili Yeni Zelanda ve Avustralya basınında da eleştiri yazıları çıktı.

24 Mart 2006

Çanakkale böyle de geçilemiyor

Anzak Çıkarması’nın 90’ıncı yıldönümü törenleri öncesi yapılan Anafartalar Sahil Yolu, yer yer çökmeler nedeniyle neredeyse kullanılamaz duruma geldi. Geçen yıl yapılan yolun bazı yerlerinde 5-15 santimetre çatlaklar ortaya çıktı. Ağır kış şartlarının yaşandığı bölgede yağmur ve selleri tutacak istinat duvarları inşa edilmediği için heyelanlar yaşandı. Yolda hiçbir onarım çalışması da yapılmadı.

22 Nisan 2005

Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Çıkarması’nın yıldönümü törenlerinde trafik sorunları yaşanmaması için geçtiğimiz yıl, Kabatepe ile Anzak Koyu arasında ulaşımı sağlayan 5.7 kilometrelik sahil yolu genişletildi. Tek şeritli yol, 20 metre genişliğe çıkarılmıştı.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 12:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?