5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Suphi Nuri İleri


Suphi Nuri İLERİ   (1887-1945)

Yazar. İstanbul Hukuk Fakültesini ve Paris Siyasal Bilimler Okulu’nu bitirerek, Sorbon Üniversitesinde Hukuk doktorası verdi. I.Dünya Savaşı yıllarında Suriye’de IV.Ordu Karargahında Şube Müdürlüğü yaptı.

Bir arar ağabeyi Celal Nuri’nin yerine İleri gazetesini yönetti. Sosyalist partisi Genel Sekreteri oldu. İlk grevlerden İstanbul Tramvay grevlerini yönetti.Şefik Hüsnü’nün çağrısıyla Türkiye Sosyalist İşçi ve Çiftçi partisine girdi.
 
Aynı dönemde İhtiyat Zabitler Derneği Genel Sekreteri olması nedeniyle Mustafa Kemal Paşa’yla yakın ilişkileri oldu. 1919’da Mustafa kemal Paşa’nın emriyle İtalya’ya, oradan da İsviçre’ye gitti. 

Görevi bitince Bekir Sami Bey kuruluyla Ankara’ya döndü ve yine Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle İstanbul’da gazetecilik ve istihbaratla görevlendirildi. Ulusal Kurtuluş Savaşından sonra Lozan Konferansı’na katıldı. 1924’te Müstakil ve Son Telgraf gazetelerini yayınladı. 1925’de bu gazetenin başyazarlarıyla birlikte İstiklal Mahkemesinde yargılandı, suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. 

İki Yıl, Midilli Adası’nda Türk delegesi olarak görev yaptı. 1931’de Hukuk Fakültesi, Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nde profesör oldu. 1945’te siyasal yazılar yazdığı gerekçesiyle öğretim üyeliğinden alındı. Bir süre sonra da öldü.
Başlıca Yapıtları: 

Kooperatifçilik (1931) 
Sevr ve Lozan (1934)
Yasaların Çatışması (1934)
Günün Hukuki ve İçtimaî Meseleleri (1935)
Marx’ın Kapitali (1936) 
Siyasi Tarih (1941).
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar