24
Mayıs
2024
Cuma
LAPSEKİ - ÇANAKKALE

Güney: Kirazcının kalbi güp güp atıyor

Alara Firması tarafından Lapseki’deki kiraz üreticilerine yönelik ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya konuşmacı olarak, Lapseki İlçe Tarım Müdürü Galip Yılmaz, Lapseki Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Engin Gür, Lapseki Ziraat Odası Başkanı Hasan Yıldırım ve ALARA bitki koruma direktörü Salih Güney katıldı.

Toplantı ilçe pazarının da olduğu cumartesi günü Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleşirken, Lapseki Belediye Başkanı Dr.Kamil Özer ile Lapseki Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Uslu ve Sadettin Turan’da toplantıyı takip edenler arasındaydı.

Toplantıda öncelikle Lapseki İlçe Tarım Müdürü Galip Yılmaz söz aldı.Yılmaz Tarım Bakanlığının yıllardır resmi politika olarak insan sağlığına zararlı olmayan ve kalıntı bırakmayan ilaçları tavsiye ettiğini belirtirken ,ilçemizin kiraz ihracatınında 1500 ton olduğunu ifade etti.

Yılmaz’ın ardından Lapseki Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Engin Gür söz aldı. Gür, Türkiye’de yetişen bazı ürünlerin dünya pazarında önemli bir yerinin olduğunu belirtirken sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye’de bazı ürünler var ki dünya üretiminde üstlerdeyiz.Türkiye dünyada kiraz üretiminde ilk üçte.Yeni tesislerin devreye girmesiyle hedef kirazda dünya liderliği.Bizler üreticimize gereken desteği her zaman veriyoruz.Üreticilerimiz kulaktan dolma bilgilere kesinlikle kapılmasınlar.Lütfen ilaç konusundaki hassasiyetlere uyalım ve 2-3 yıl önceki Alaşehir’deki üzücü duruma düşmeyelim.Bu hassasiyetler sadece kirazda değil tüm ürünlerde önemli.Avrupalı için ne denli önemliyse Türkiye’miz içinde o kadar önemli.Toplantıya iştirak eden üreticilerimize teşekkür ediyorum.Yılın bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum."

Gür’ün ardından Alara Firması bitki koruma direktörü Salih Güney ise, üreticilere şöyle seslendi:

"Sizleri meslektaşım olarak görüyorum.Çünkü tarım sektöründen ekmek yiyen herkes benim meslektaşımdır. İşimiz aslında çok kolay ama bir o kadar da zor. Konumuz kiraz. Lapseki ve çevresindeki köylerimizdeki büyük bir kitle geçimini kirazdan temin etmekte. Bizler ürün yurtdışına gidip herhangi bir şikayet gelmediği takdirde memnunuz. Ama hep diken üzerindeyiz. Üretici de ürününü pazarlayıncaya kadar kalbi güp güp atıyor. Bizlerin bu konuya bu denli eğilmesinin sebebi şudur. Elimizdeki ekmek kapısını tehlikeye atmamak ve başka ülkelere kaptırmamak. Bu toplantıları düzenlememizin bundandır. 3-5 arkadaşımız yanlış yaparsa bundan tüm üreticilerimiz zarar görebilir. Allah bizleri geçtiğimiz yıllarda Alaşehir’de düştüğümüz duruma düşürmesin. Biz kiraz alacağımız üreticilere şunu söylüyoruz. 'Bu ilaçları zamanında kullanırsanız sizden ürün alabiliriz'. Çünkü bizim müşterilerimiz bizden bunu istiyor.İlaçlama konusunun Avrupa’da önemli olduğundan bahsediyoruz hep.Bu konu ülkemiz içinde hayli önemli. Ancak biz işin ihracat boyutunu konuştugumuz için ağırlık veriyoruz buna. İnternetle alakadar olan üreticilerimiz firmamızın internet adresinden geniş bilgi alabilirler bu noktada.Hepimiz kendimize dikkat ettiğimiz gibi komşumuza da arkadaşımıza da dikkat etmeli onu uyarmalıyız. Çünkü zararı hepimiz görebiliriz. Bizler, üreticiler hep aynı gemideyiz. Çünkü aynı yerden ekmek yiyoruz. İlaçlama aletlerimizi gözden geçirelim. İlaç ne denli önemliyse onu hedefe götürebilmek de o kadar önemlidir."

Gazetelapseki
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 14:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?