19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kuş gribi alarmı

Edirne'nin Keşan ilçesinde bir hindi çiftliğindeki toplu ölümler kuş gribi paniğine yol açtı.

Ali Çakır tarafından kuş gribi hastalığının ilk yayıldığı yer olan Balıkesir'in Bandırma ilçesinden getirilen bin 500 hindi satılamayınca Keşan ilçesine getirildi. 2 aydır merada bakılan hindilerden 15 tanesi bilinmeyen nedenle öldü. Hindi bakıcıları, hindilerin çok kısa aralıkla öldüğünü ve hindi ölülerin yarısını köpeklerin yediği, diğer yarısının da dereye attıklarını söyledi.

Açık merada hindilerin bakıcılığını yapan kişiler, hindilerin Ali Çakır adlı vatandaş tarafından Bandırma'dan getirildiğini belirterek, "Hindileri yılbaşından önce satmak için İstanbul'a götürdük. İstanbul'da bir tane hindi dahi satamadan hepsini geri getirdik. 2 aydır merada bunlara bakmaya çalışıyoruz. Hindilerden 15 tanesi öldü. Diğer hindilerin içinde de hasta olanlar var. Ölenleri dereye atıyoruz." diye konuştu.

Hindilerin sahibi olduğunu söyleyen Ali Çakır ise hindilerden hastalıktan ölmediğini söyledi.

Keşan Mera Birlik Başkanı Adnan Karlıdağ, hindilerin tutulduğu meralara 150 gün canlı hayvan girmeme yasağı olduğunu belirterek, "Keşan Kaymakamlığı özellikle Yunanistan sınırına yakın olan meralara canlı hayvan girme yasağı aldı." dedi.

Hindi ölümlerinin kendisinin de gördüğünü doğrulayan Karlıdağ, "Bu hindiler buraya kaçak yollarla getirildi. Bunların hiç birinin sağlık belgesi yok. Hayvanların çoğu hasta. Günde 8-10 tane hindinin öldüğünü gördüm. Bu meralara bizim hayvan çiftliklerimiz var. Çok tedirginiz." dedi.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, hindilerin bakıldığı mera alanının karantina altına alındığını söyledi. İL Sağlık Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin olay yerinde gerekli tedbirleri aldığını ifade eden Miroğlu, "İnşallah sonuç tahmin ettiğimiz gibi çıkmaz. Merada gerekli tedbirler alındı. Yapılan incelemeler sonucuna göre hayvanları toplayıp telef edeceğiz." dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 14:52:33
Güncelleme :8 Ocak 2006 Pazar 15:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?