3
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

'Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü'projesi

Geliştirdiği teknolojiler ile otomobil güvenliği alanında öncü çalışmalara imza atan Volvo Cars, üniversite öğrencilerini alkollü araç kullanmama konusunda bilinçlendirmek üzere yeni bir proje başlattı. "Volvo Güvenlik Hareketi" başlığını taşıyan çalışmanın ilk adımı, İstanbul'da belirlenen altı üniversitede düzenlenecek "Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü" projesiyle atılıyor.

"Otomobiller insanlar tarafından kullanılıyor. Bu nedenle Volvo'da yaptığımız her şeyde bize kılavuzluk eden ilke güvenliktir ve hep öyle kalmalıdır." 1927 yılında Volvo'nun kurucuları Assar Gabrielsson ve Gustaf Larsson'un öngördüğü bu ilke, 79 yıl sonra bugün de Volvo Cars'ın otomobil güvenliği üzerine yaptığı araştırma ve yatırımlarla artarak devam ediyor. Kazaları önlemek ve kaza anında yolcularla sürücüyü korumak üzere tasarlanan güvenlik teknolojileri her zaman hayat kurtarmakta yeterli olamayabiliyor. Bu nedenle Volvo Car Türkiye güvenli sürüş konusunda gençleri bilinçlendirmek üzere "Volvo Güvenlik Hareketi"ni başlatıyor. Güvenlik hareketinin ilk adımı, İstanbul'da belirlenen altı üniversitede düzenlenecek "Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü" Projesi ile atılıyor. Ekim ayı boyunca sürecek "Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü" etkinliklerinde, İstanbul Bilgi, Sabancı, Koç, Marmara, Işık ve Yıldız Teknik olmak üzere İstanbul'da 6 üniversite ziyaret edilecek. Her bir üniversitede iki gün sürecek etkinliklerde, yapılacak sunumlar ve simülasyonlarla üniversite gençliği alkollü araç kullanmama konusunda bilinçlendirilecek.
 
Volvo Car Türkiye Pazarlama Direktörü Cana Reutergardh, "Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü" projesi ile alkollü araç kullanımından dolayı meydana gelen trafik kazalarını önlemeyi amaçladıklarını ifade etti. Birçok ülkede ölümlerin yüzde 50'sine trafik kazalarının neden olduğunu ve bu kazaların ağırlıklı olarak alkollü araç kullanımından kaynaklandığının altını çizen Reutergardh, "İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün araştırma sonuçlarına göre ülkemizde her yıl yaklaşık 10 bin kişi trafik kazasında yaşamını yitiriyor. Alkollü araç kullanımı nedeniyle yılda yaklaşık bin 500 kişi hayatını kaybederken, bin 200 kişi ise sakat kalıyor. Bu noktadan hareketle, Volvo Car Türkiye olarak 'Volvo Güvenlik Hareketi'ni başlatma kararı aldık. Hareketimizi 'Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü' projesi ile üniversitelerde başlatıyoruz. Böylelikle toplumumuzu ve özellikle gençlerimizi alkollü araç kullanmama konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Proje kapsamında gençlere, özel olarak tasarlanan gözlüklerin yardımıyla alkol alan kişinin görüş, algı ve reflekslerinin nasıl zayıfladığını anlatacağız" dedi.
 
Volvo Car Türkiye'nin "Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü" projesinde gençler, Volvo'nun güvenlik hareketi için özel olarak getirtilen gözlükler ve Volvo S60 simülatör aracı ile alkolün insan beyni üzerindeki etkilerini sanal ortamda test etme imkanı bulacak. Gençlere, özel gözlüklerin yardımıyla alkol alan kişinin görüş, algı ve reflekslerinin nasıl zayıfladığı ve alkollü iken otomobil kullanmanın yarattığı tehlikeler uygulamalı olarak anlatılacak.
 
Volvo Car Türkiye'nin üniversitelerde gerçekleştireceği bilinçlendirme programı; ilk olarak trafik güvenliği konularında uzman bir isim olan Ahmet Özgün sahneden ve Volvo'nun sanal çarpışma mankeni "Clive Alive"ın da ekrandan birlikte gerçekleştireceği sunum ile başlayacak. Karşılıklı sohbet ortamında gerçekleşen sunumda, alkollü araç kullanımının riskleri ve sonuçları öğrencilerle paylaşılacak. Ahmet Özgün ve "Clive Alive"ın sunumlarının hemen ardından, alkollü araç kullanımı nedeniyle trafik kazası geçirmiş ve sakat kalmış kişilerle gerçekleştirilen röportajlara yer verilecek. Ardından öğrenciler, üniversitelerin açık alanlarında kurulan çadırlarda, Volvo güvenlik hareketi için özel olarak getirtilen gözlükler ve Volvo S60 simülatörü aracılığıyla alkolün insan beyni üzerindeki etkilerini sanal ortamda test etme imkanı bulacaklar. Üniversitedeki gençler ayrıca, bu gözlüklerle, çadır alanında düz yürüme, basket atma, nişan alma ve puzzle yapma gibi diğer istasyon testlerine de katılabilecekler.
 
Alkollü olarak araç kullanmanın tehlike ve risklerini net bir biçimde açıklamak üzere kullanılan bir eğitim aracı olan bu gözlükler, ABD'de çok sayıda resmi kurum tarafından kullanılıyor. Dört gündüz ve dört gece olmak üzere 8 farklı versiyonu bulunan gözlükler, alınan alkol derecesine göre, hafif ve orta dereceden şiddetliye doğru, kişinin görüş ve algılamasının ne şekilde değiştiğini gösteriyor. Gözlüklerin etkisi arttıkça yaptırılan hareketler ve tepkiler de farklılaşıyor. Buna göre; alkollü iken el sıkışmak, çöpe basket atmak, nişan almak gibi basit hareketlerin yapılmasının ne derecede zorlaştığı gösteriliyor. Trafik kazalarının en yoğun olduğu ilimiz olan İstanbul'da başlatılan Volvo Güvenlik Hareketi'nin hedefi 2007 yılında İstanbul'dan sonra diğer illerimizdeki üniversite öğrencilerine de 'Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü' projesini götürmek.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 15:36:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?