2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Çelişkili 'Yeşil' açıklamaları

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın öldüğüne dair devletin arşivinde herhangi bir bilgi ve belge olmadığını söyledi.

Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın İstanbul'da düzenlenen operasyonda "kıl payı" kaçtığı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirterek, "Böyle bir olay yok" dedi. "Yeşil sağ mı?" şeklindeki bir soruya Çalışkan, şahsın öldüğüne dair devletin arşivinde herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığını söyledi. Çalışkan, adli mercilerin arama kararına istinaden Mahmut Yıldırım'ın arandığını belirtti.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın "Yeşil'in öldüğü" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çalışkan, "Yanlış bir değerlendirme olabilir. Bugün kendisi konuya açıklık getirecek" karşılığını verdi. Bir başka gazetecinin, "Polise göre 'Yeşil' yaşıyor anlamı çıkarıyoruz. Bu doğru mu?" yönündeki soruya da Çalışkan, "Bizdeki bilgilere göre öyle, size göre nasıl?" diye cevap verdi. Çalışkan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Hamas'ı bir terör örgütü olarak niteleyip nitelemediğine dair bir soruyu ise cevapsız bıraktı.


İSTANBUL VALİSİ MUAMMER GÜLER: "O ŞAHSIN YAŞAYIP YAŞAMADIĞINI BİZ DE BİLMİYORUZ"
İstanbul Valisi Mammer Güler, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın yaşayıp yaşamadığına ilişkin olarak, "O şahsın yaşayıp yaşamadığını biz de bilmiyoruz. Son 10 yıldır yaşadığına dair yakınlarının da verdiği herhangi bir bilgi yoktur" dedi.

Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birlikte Asayiş Şube Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ile ilgili soruları yanıtladı. Bu konunun çok speküle edildiğini belirten İstanbul Valisi Güler, "Polisimiz 15 kişinin karıştığı olaylarla ilgili operasyon düzenledi. Bu operasyonlarda 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın oğlu Murat Yıldırım da yakalanmıştır. Hakkında gerekli yasal işlem de sürdürülüyor" dedi.
Vali Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan'ın, Mahmut Yıldırım'ın öldüğüne dair devletin arşivinde herhangi bir bilgi ve belge olmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Basına sanki Yeşil'in yakalandığı ya da kaçtığı gibi bir konu yansımıştır. Böyle bir şahısla ilgili operasyon yapılmamıştır. Şahsın yaşayıp yaşamadığı konusunda poliste bilgi bulunmamaktadır. Operasyondan kaçtı gibi değerlendirmelere katılmak mümkün değil. Madem operasyondan 15 dakika önce kaçtı, oğlu niye yakalandı? O şahsın yaşayıp yaşamadığını biz de bilmiyoruz. Son 10 yıldır yaşadığına dair yakınlarının da verdiği herhangi bir bilgi yok. Yapılan operasyonlar kapsamında da Yeşil ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılmadı" diye konuştu.

Öte yandan Güler, şubat ayı içinde şahsa ve mala karşı cürümlerin aydınlatılmasına yönelik operasyon sonuçlarını da açıkladı. 2-15 Şubat tarihleri arasında 961'i şahsa karşı olmak üzere toplam bin 336 suçun aydınlatıldığını bildiren Güler, "2 bin 526 kişi hakkında gerekli yasal işlemler yapıldı. 374'ü hırsızlık, 63'ü evden, 102'si işyerinden, 70 oto hırsızlığı, 44 otodan hırsızlık, 95'i de diğer hırsızlıklar olmak üzere çok sayıda olay aydınlatıldı. 66 yankesici, 11 kapkaççı, 48 gasp, 12 emniyeti su istimal suçu aydınlatıldı. Şahsa karşı işlenen 961 suçun aydınlatılması sırasında 24 cinayet, 131 yaralama, 205 darp, 20 adam kaldırma, 3 çocuk kaçırma, 59 tehdit, 91 fuhşa teşvik ve aracılık, 16 kumar oynama ve oynatma, 19 meskun mahalde silah atmak suçları da aydınlatıldı.

Yakalanan şahısların evlerinde ve işyerlerinde yapılan aramalarda 168 adet tabanca, 35 adet kuru sıkı tabanca, 3 adet tüfek, bir adet kaleşnikof tüfek, çok sayıda fişek, 59 adet kesici ve delici alet, 4 kilo uyuşturucu ve uyuşturucu haplar, sahte banknot, bankamatik kartları ve hırsızlıkta kullanılan malzemeler ele geçirildi" açıklamasında bulundu.

Açıklamanın ardından İstanbul Valisi Güler ve İl Emniyet Müdürü Cerrah, ele geçirilen malzemeleri basına gösterdi.

.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 12:07:10
Güncelleme :17 Şubat 2006 Cuma 12:41:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ABDULLAH GÖK IP: 85.102.182.xxx Tarih : 19.02.2006 12:07:03
BULUTLAR BİRBİRİNİN PEŞİNDE .BİR ILIK SONBAHAR GÜNEŞİNDE DAĞ.TAŞ.OVA.DENİZ.AH.HATIRLATMADAN EDEBİLİRMİYİZ.ŞU YERLE ŞU GÖKYÜZÜ ARASINDA GEÇEN ÖMRÜMÜZ NE OLACAK.