30
Nisan
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Kuvvetler ayrılığı yok!

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, kurumun telefonlarının dinlenmesinin çok vahim olduğunu belirterek, “Bugün yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı olduğunu hiç kimse iddia edemez” dedi. Gerçeker, sorunun takipçisi olacaklarını vurgulayarak, “Yargının hedef tahtası olması kabul edilebilir bir konu değildir” diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, incelemeye aldıkları yargıdaki telekulak depremini, “Olayın bu boyuta gelmesi yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı açısından üzüntü verici. Bizi rencide ediyor” sözleriyle değerlendirdi. Gerçeker, ilgililere, “Hukuka aykırı işlemlerden, yargının bağımsızlığını zedeleyecek, kuvvetler ayrılığına aykırı düşecek faaliyetlerden, davranışlardan vazgeçin” uyarısında bulundu. Gerçeker, dün ‘Ceza Yasasına Göre Alkollü Araç Kullanmanın Güvenli Sürüş Yeteneğine Etkileri’ konulu çalıştayda ve daha sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu sistemde yargının bağımsızlığı mümkün değil

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in sözlerine, noktasına virgülüne kadar hepsine katılıyorum. Söylenen şeyler çok acı şeyler. Bugün yargının hedef tahtası, savunma konumunda olması kabul edilebilir, hazmedilebilir bir konu değildir. Bu sorunun takipçisi olacağız. Biz bütünün parçalarıyız. Bugün üç başlı bir sistemde yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı olduğunu hiç kimse iddia edemez. Yüksek mahkemelerin yargısal denetim yapmaktan başka hiçbir yetkileri yok. Bir tarafta HSYK, belli yetkileri, görevleri var. Diğer tarafta Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıların üzerinde idari vesayeti var. Bu sistem içerisinde yargı bağımsızlığından, kuvvetler ayrılığından bahsetmek mümkün değildir. Bunların mutlaka düzelmesi gerekir.

Yargıtay, cumhuriyet savcısı dinleniyor, vahim

Bugün Yargıtay’ın telefonları dinleniyor. Kime ait olursa olsun sonuçta Yargıtay’ın tüzel kişiliğinin telefonlarıdır. Yargıtay bağımsız kurumdur. 1’inci Başkanlık Kurulu’nun bilgisi olmadan böyle bir dinleme yapmak nasıl mümkün oluyor? Bir ilin cumhuriyet savcısı dinleniyor. Çok önemli bir soruşturmanın başında olan insan dinleniyor. Olay çok vahim.

TİB raporu için bir raportör üye görevlendirdik

Sincan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenen TİB’deki incelemeye ilişkin bilirkişi raporunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenen belgeler de geldi. TİB’e ilişkin bilirkişi raporunu, hukuki yönden inceleyeceğiz. TİB’de yeni bir inceleme daha yapılırsa onun raporunu da isteriz. Dinleme kararlarının hukuka uygunluğunu da değerlendireceğiz. Kurul olarak bir raportör üye görevlendirdik. Bu üye raporunu tamamlayınca soruşturma açılıp açılmaması yönünde karar verilecek. Başsavcılıktan gelen belgede de YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun santral çıkışlı telefonunun yargı kararıyla dinlendiği bilgisi yer aldı.
 

Oya Armutçu - Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 15:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?