3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Reina'nın duvar davası

Ortaköy'de 1'i çocuk 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan Reina'daki duvar çökmesi olayına ilişkin, iş yeri sahiplerinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin yargılanmasına başlandı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Sebahattin Temel ile Coşkun Akpınar katıldı.

Duruşmada söz alan müşteki avukatı Nalan Tuğral, sanıklardan şikayetçi olmadıklarını, müdahale talepleri de bulunmadığını dile getirdi. Tuğral, şikayetlerinin müvekkillerinin yanında çalıştığı kişiler yönünden olduğunu ifade etti.
Duruşmada savunma yapan sanık Sebahattin Temel, “Belediye bir kısım yer yıkınca geriye bir duvar kaldı. Bu duvarın güçlendirilmesi gerekiyordu. Çünkü altında yüzlerce kişi eğleniyordu” diye konuştu. Bu duvarın güçlendirilmesi talimatını kendisinin verdiğini ifade eden Temel, çöken duvara ilişkin kalıp işini Ali Akşirin'in yaptığını, hazır betonu ise bir başka firmanın getirdiğini anlattı.

Ali Akşirin ile herhangi bir yapım sözleşmesi olmadığını, ancak Çağla adlı firma ile bir sözleşmeleri bulunduğunu dile getiren Temel, beton dökme işiyle ilgili bir sözleşme olmadığını söyledi.

Sanık Coşkun Akpınar ise Çağla firmasının sahibi olduğunu dile getirerek, yapısal çelik alanında uzman olduklarını anlattı. Kendilerine yapılan davetin çelik yapı ile ilgili olduğunu ifade eden Akpınar, “Montajımızı yaptık, faturamızı kestik ve işimizi bitirerek ayrıldık. Duvar çökme ile bizim yaptığımız işin hiçbir ilgisi ve alakası yoktur” dedi. Akpınar, çelik konstrüksiyonun ayakları ile çöken duvar arasında 30 santimetre kadar bir mesafe olduğunu da dile getirdi.
Mahkeme Heyeti, raporlu olduğu belirtilen Mehmet Koçarslan'ın gelecek celse avukatı tarafından hazır bulundurulmasına, ayrıca Koçarslan ile diğer sanıklardan Ali Akşirin ve Ömer Ban'ın zorla getirilmeleri için polise de müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, olay öncesi Mels Turizm Otelcilik ve Restaurant Hizmetleri Limited Şirketi'ne ait olan Reina gece kulübünün taş duvarının güçlendirilmesi çalışması yapıldığı belirtiliyor.
Reina gece kulübünün, Faruk Erengül'ün yalısının bahçesine bakan 4 metre yüksekliğindeki taş duvarının, dökülen betonun basıncına dayanamayıp, Arvasi ailesinin oturduğu ahşap kulübenin üzerine yıkıldığı ifade edilen iddianamede, olay sonucunda İrfan (41), Aslıhan (44) ve İbrahim Arvasi'nin (6) hayatını kaybettiği kaydediliyor.

Mehmet Koçarslan ve Binali Ünal'ın sahibi olduğu Reina gece kulübünün bazı kısımlarının kaçak olduğu gerekçesiyle olaydan bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldığı vurgulanan iddianamede, gece kulübünde yapılacak güçlendirme çalışmalarını daha sonra Coşkun Akpınar'ın sahibi olduğu Çağla İnşaat'ın yürüttüğü anlatılıyor. 

İddianamede, çelik konstrüksiyon ve güçlendirme çalışmaları dışındaki taş duvar üzerindeki güçlendirme işinin, kalıp ustaları Ali Akşirin ve Ömer Ban tarafından yapıldığı kaydedilerek, “Ustalar, taş duvar üzerine kalıp yapıp içine demir koyduktan sonra hazır beton dökerken tuğla duvar, dökülen hazır betonun tazyikine dayanamayıp Arvasi ailesinin gece yattıkları ahşap kulübe evin üzerine düşüp, ölümlerine sebebiyet vermiştir” deniliyor.

İddianamede, Koçarslan ve Ünal'ın aynı zamanda hissedarı oldukları Ziya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi'nin sorumlu müdürü Sebahattin Temel'i, 19 Aralık 2005 tarihli ortaklar kurulu kararıyla Reina gece kulübünde yapılması tasarlanan inşaat ve her türlü çevre düzenlemesiyle ilgili yasal izinlerin ve fiyat tekliflerinin alınması, her türlü güvenlik ve iş güvenliği önlemlerinin yapımcı firmalara aldırılması konusunda yetkili kıldıkları anlatılıyor.

Olay yerinde yapılan keşif sonucunda bilirkişi mimar Mehmet Karaman'dan olayın sorumluları hakkında bilirkişi raporu alındığı belirtilen iddianamede, şüpheliler Mehmet Koçarslan, Binali Ünal, Ali Akşirin, Ömer Ban, Coşkun Akpınar ve Sebahattin Temel'in, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olmak” suçunu düzenleyen 85/2. maddesi uyarınca 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

Muallim Naci Caddesi üzerinde bulunan eğlence merkezi Reina'nın yan duvarı, 3 Nisan 2006 tarihinde bitişikteki tek katlı yapının üzerine çökmüş, olayda İrfan Arvasi, eşi Aslıhan Arvasi ve 6 yaşındaki İbrahim adlı çocukları ölmüştü.


aa
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 14:50:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?