2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Sahteciliğe yönelik operasyon

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Kadıköy, Üsküdar ve Ümraniye'de ATM'lere teknik cihazlar yerleştirerek kredi kartı sahteciliği ve dolandırıcılığı yaptıkları belirlenen şebekeye yönelik operasyon düzenlendi.

İstanbul'daki 5 ayrı adres ve Antalya-Manavgat'taki 2 ayrı adrese düzenlenen operasyonda, bu olaylarla ilgili olarak M.S, İ.A, Ş.E, İ.G, C.K, B.K, E.T, Z.M.G, R.T, M.A, E.S ve S.K. yakalandı. Gözaltına alınan bu kişiler şubedeki işlemlerinin ardından Kadıköy Adliyesine sevk edildi.

Operasyon sonucunda, 100 adet sahte kredi kartı, 4 adet çeşitli bankalara ait ATM cihazlarına uygun kart giriş düzenekleri, 7 adet ATM cihazlarının çeşitli bölümlerine denk gelecek şekilde dizayn edilmiş parça, birer adet “makbuzu buradan alınız” ya da “paranızı buradan alınız” yazılı ATM parçası, 1 adet ATM cihazlarına uygun tuş takımı, 1 adet ATM cihazı kart giriş haznesine yerleştirilen skimmer cihazı ve 2 adet USB aparatı, kredi kartı dolandırıcılığında kullanılan 3 adet skimmer cihazı, 1 adet encoder, üzerlerinde kredi kart numaraları ve şifreleri yazılı olan ve ele geçirilen cihazların kullanımını tarif eden bilgilerin yazılı olduğu tomar kağıt doküman, 2 adet dizüstü bilgisayar, 20 adet bilgisayar CD'si, 1'er adet fotoğraf makinesi ve mikro kamera, 1'er adet çeşitli bankalar ve firmalar adına düzenlenmiş sahte çek aslı, 1 adet sahte sürücü belgesi, 1 adet 9 milimetre çapında tabanca ve bu tabancaya ait 15 adet fişek ele geçirildi.

“ŞEBEKE” ÜYELERİNİN GÖREVLERİ

Yetkililer, yakalanan “şebeke” üyelerinin çeşitli gruplara ayrıldığı ve liderliğini M.S'nin yaptığını, diğer üyelerden İ.A'nın ATM'lere takılan kopyalama cihazlarının temini ve çalışma sistemi ile ilgili organizatörlük yaptığı, İ.G'nin Antalya'da döviz bürosuna gelen turistlerin kredi kartlarını kopyaladığı ve Ş.E'nin M.S'nin sevgilisi olduğu, C.K. ile B.K'nın sahte kredi kartı ile para çekip alış veriş yaptıklarının belirlendiğini bildirdiler.

İstanbul'da yaşamalarına rağmen yaz mevsiminde Antalya'ya giderek, buradaki turistlerin kredi kartlarını kopyalayarak dolandırıcılık yaptıkları belirtilen zanlıların, yaklaşık 20 gün önce İstanbul'a gelerek ATM'lerden kredi kartı bilgilerini kopyalamaya başladıklarını kaydedildi.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI YÖNTEMİ

Yakalanan kişilerin kredi kartı kopyalama düzeneğini özellikle kamera sistemi olmayan ya da aydınlatması bulunmayan yerlerdeki ATM cihazlarına kurdukları öğrenildi.

“Şebeke” üyelerinin kredi kartı manyetik bilgilerini ve şifrelerini kopyalamak için ATM cihazlarının kart sokulan bölümünü değiştirdikleri, ardından banka müşterilerinin kullandıkları kredi kartının manyetik bilgilerinin kopyalanması için bu bölüme “skimmer” adı verilen bir cihaz yerleştirdikleri ve aynı ATM'nin tuş takımını da değiştirerek şifreleri ele geçirdikleri belirtildi.

Gerçek kullanıcının kartını ATM cihazına soktuğu ve işlemini yaptığı sırada kopyalanan bilgilerin daha sonra bir bilgisayara, ardından da encoder denilen bir başka cihaza aktarıldığı kaydedildi.

“Şebeke” üyelerinin ardından da daha önceden hazırlanan boş sahte kredi kartlarını bu encoderden geçirerek gerçek banka müşterisinin kredi kartı bilgilerini sahte kredi kartına yükleyerek kullanıma hazır hale getirdikleri bildirildi.
Bu arada, aynı yöntemle çok sayıda kişi adına sahte kredi kartı hazırlayarak para çektikleri öne sürülen şebeke üyelerinden bazılarının daha önceden benzer suçlardan sabıkalı oldukları belirtildi.

“FARK ETMEK ÇOK ZOR”

Yetkililer, daha önceden hazırlanan bu cihazların ATM'ye yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen söz konusu işlemler sırasında, gerçek kullanıcının aynı ATM'de işlemini yaptığını ve kartının şifresi ile manyetik bilgilerinin kopyalandığından haberi olmadığını ifade ettiler.

“ATM'lerdeki bu dolandırıcılığı vatandaşların fark etmesinin çok zor olduğunun” altını çizen yetkililer, ATM cihazlarında görülen farklılık ya da şüphe durumunda banka müşterilerinin işlem yapmaktan vazgeçerek, durumu banka yetkililerine bildirmeleri tavsiyesinde bulundu.
A.A
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2006 Pazartesi 16:20:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?