18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

100 kilo kağıt getiren öğrenciye çeyrek altın

Esenler Belediyesi örnek bir uygulama başlattı. Belediye, 100 kilo atık kağıt getiren her öğrenciye, bir çeyrek altın veriyor. Ülkemizde evsel ve sanayi atıklarının yüzde 15-20’sini geri kazanılır atıkların oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Esenler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, başlattığı bir kampanya ile tonlarca kağıt toplayarak bunları değerlendirdi. Yaklaşık 2.5 ay içinde toplanan 75 ton kağıttan elde edilen 35 bin adet defter, ilçedeki okullarda öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldı.

Defterlerin okullarda dağıtılması Esenler Menderes İlköğretim Okulu’nda düzenlenen bir törenle başladı. Törende konuşan ve kampanya hakkında bilgi veren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan, “İlçemizdeki atıkların da yüzde 15-20’sini niye geri kazanmayalım diye düşündük ve toplanan atıkların yüzde 10’u bile geri kazanım imkanı sağlasa ciddi tasarruflar elde etmiş oluruz dedik ve bu işe başladık. Esenler’de okullar, Kaymakamlık, Belediye gibi resmi kurumlar, büyük işyerleri, muhasebe büroları gibi kağıt atığın fazla olduğu toplam bin 500 noktaya geri dönüşüm kutusu yerleştirdik. Belli aralıklarla bunları özel aracımızla topladık ve özel bir yerde depoladık”.

Kampanyanın ilk günlerinde 700 – 800 kilo kağıt toplandığını hatırlatan Mehmet Öcalan, “Ancak günler ilerledikçe vatandaşlar kampanyaya ilgi duymaya başladı. Şu anda günden ortalama 1.5 ton kağıt topluyoruz. Kampanyayı başlattığımız günden bu yana, yaklaşık 2.5 ay içerisinde 75 ton kağıt topladık. Bu kağıtları hurda olarak değerlendirmemiz sonucu toplam 35 bin defter bastırdık. Şimdi bastırdığımız bu defterleri Esenler’deki okullarda öğrencilerimize ücretsiz dağıtıyoruz” dedi.

Kampanyanın devam edeceğini belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan, “Proje sayesinde milli servetin çöpe gitmesi önlenmiş oldu. Böylece hem veliye ekonomik katkıda bulunmuş olacağız, hem de öğrenci ve velilerde böyle bir bilincin gelişmesini sağlayacağız. Defterleri alan öğrenciler bu bilgiyi velileri ile paylaştığı zaman vatandaşlar bundan sonra geri dönüşüm çöplerini ayrı toplama ve ilgili yerlere verme konusunda daha duyarlı olacaklardır. Bu bilinç topluma yerleştikçe gelecek yıllarda geri kazanım oranları daha da artacaktır” şeklinde konuştu.

Elinde bu tür geri dönüşüm imkanı atık bulunanların veya bürolarına, işyerlerine katı atık kutusu konulmasını isteyenlerin Esenler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün 430 12 62, 430 20 20 ve 430 12 54 numaralı telefonları arayabileceklerini söyleyen Mehmet Öcalan, “Ekiplerimiz gelip bu atıkları yerinden alacaklar. Bu konuda tüm Esenler halkından duyarlılık bekliyoruz” dedi.

Kampanyaya yeni bir boyut kazandırdığını açıklayan Mehmet Öcalan, “Kampanyayı cazip hale getirmek ve ilgili artırmak için okul idaresine 100 kilo kağıt getiren her öğrenciye bir çeyrek altın hediye edeceğiz. Ve o kağıtlardan elde ettiğimiz defterleri yine o okul öğrencilerine ücretsiz olarak dağıtacağız” diye konuştu.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/istanbul
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 07:33:37
Güncelleme :6 Ekim 2005 Perşembe 07:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ARZU TETİK IP: 85.97.187.xxx Tarih : 8.11.2006 10:06:50
Merhaba ben pamukkale asansörde muhasebe sorumlusu olarak çalışmaktayım.geri dönüşüm kutusu için nereye müracat edecez ben kendi çapımda oturduğum mahalle muhtarından temin ettim ama size nasıl ulaştırılacak.Şimdiden teşekkürler ilginizden dolayı.Adresimiz :UZUNÇAYIR CAD.NO:31 KADIKÖY YAPI İŞ MERKEZİ b/5 Hasanpaşa-Kadıköy/İst 0216 545 18 63-64 Fax:0216 545 18 65