1
Haziran
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Eyüp oyuncakları yeniden hayat buluyor

Kökeni 17. yüzyıla dayanan ve Osmanlı Sarayının vazgeçilmezlerinden olan “Eyüp Oyuncakları” yeniden hayat buluyor. Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, kültür mirasını yaşattıkları için çok mutlu. Son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş Eyüp Oyuncakları, Başkan Ahmet Genç’in hayata geçirdiği projeyle Eyüp’lü kadınların ellerinde yeniden hayat buluyor.

Başkan Genç bu projeyi Unesco ve Tarih Vakfı’nın desteklediğini belirterek şunları söyledi; “ Bizler asli görevlerimizin yayında, geçmişi gelecek kuşakla birleştirmek, buluşturmak için bu projeyi hazırladık. Tarihi sorumluluğumuzu yerine getirerek 300 yıllık geleneği hayata geçiriyoruz. Eyüp Oyuncakları denince akla kamış borular, testiler, şakşaklar, bülbül testi, fırıldaklar, def, dümbelek, kemençe, kaynana zırıltıları, kursaklı düdükler, tahta arabalar, tahta beşikler, dönme dolaplar, tahta otobüs- trompetler, kamış zurnalar, düdükler, hacı yatmazlar, tahta kılıçlar, tahta sürahiler, sandallar gibi oyuncakları sayabiliriz.

Bu oyuncaklar çocukların kendi güçlerini fark etmelerine, yetişkinlerin dünyasına uyum sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Bu oyuncaklar tarihsel- kültürel bir üründür ve tarih içinde gelişmiştir. Bu proje ile hanım efendiler hem boş zamanlarını değerlendirmiş, hem de aile bütçesine katkıda bulunmuş oluyor. Tarihe karşı sorumluluğumuzu da yerine getirerek Oyuncakçılık sanatını ilçemizde devam ettiriyoruz. El emeği göz nuru bu ürünleri Oyuncakçılar çarşısında ilçemizi ziyarete gelen vatandaşlar temin edebilirler. O zamandan bu zamana değişmeyen bir şey varsa,o zamanlardasünnet çocukları Eyüp Sultana gelirlerdi, şimdi yine gelmeye devam ediyor” dedi.

İki ay sürecek “Eyüp Oyuncakları Kursu” Zal Mahmut Paşa Külliyesinde devam etmektedir. Eski Eyüp’ lü oyuncakçı Kadri Şengöz’ ün oğlu Halit Şengöz oyuncakçılık sanatının inceliklerini kursa katılanlara tek tek öğretiyor.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2005 Cuma 11:22:58
Güncelleme :3 Ekim 2005 Pazartesi 08:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?