28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Fatih'te kentsel dönüşüm çalışması başlıyor

Belediye Meclisi Fatih’teki kentsel dönüşüm alanlarının planlarını onayladı. Büyükşehir Belediye Meclisi, Fatih İlçesi’nin 8 ayrı mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatacak imar planları da onaylandı. Sulukule diye bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri ile Kürkçübaşı, Atikmustafapaşa, Balat, Karabaş ve Tahta Minare Mahallelerini kapsayan 1/ 1000 ölçekli Kentsel Yenileme Planları, Fatih Belediyesi tarafından yapıldı. Ayrıca, söz konusu mahallelerin dönüşümü ile ilgili Büyükşehir Belediyesi , TOKİ ve Fatih Belediyesi arasında imzalanan protokolde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edilmişti.



Buna göre, oybirliği ile kabul edilen kentsel yenileme alanında, TOKİ tarafından tarihi Bizans surlarına uygun çağdaş standartlarda konutlar yapılacak. Yapılacak binalar, Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Fatih İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kararlarına ve hedeflerine aykırı olmayacak. Yenileme alanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararından sonra Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bu alanlarda yapılacak uygulama, bir program dahilinde etap etap projelendirilebilecek.

Ayrıca bu mahallelerle ilgili envanterde yer alan tescilli sivil mimari örnekleri de restore edilerek sosyal ve kültürel amaçlı olarak kullanılacak. Bu bölgeler için hazırlanacak yenileme projeleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nda onaylanarak uygulamaya geçecek. Yenileme alanlarının teknik altyapı ve yapısal standartlarının oluşturulması, bu alanların yönetimi ile örgütleme ve uygulama alanlarında bulunan hak sahiplerinin veya bölge halkının katılımına dair esaslar ise, daha sonra yayınlanacak olan yönetmelikle belirlenecek.
Kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 16:27:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?