18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL
Köy Sayfaları

Performans değerlendirme projesi

Tuzla Belediyesi tarafından düzenlenen "360 Derece Geri Bildirimli Halk-Müşteri Memnuniyetine Odaklı Performans Değerlendirme ve Yönetim" adlı 2 yıl süren proje sonuçlandı.

Sonuçlara göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu üstün performansıyla dikkat çeken çok sayıda kamu görevlisi ödüllendirildi.

Tuzla Belediyesi, kamu kuruluşlarında görülen iş ve kaynak israfının önüne geçmek, personelin işe daha iyi odaklanmasını sağlamak amacıyla "Performans Değerlendirme ve Yönetim" adı altında 2 yıl süren projeyi sonuçlandırdı. Projenin sonuçları, yerel yönetimler alanındaki uzmanlar, bürokratlar, akademisyenler, belediye başkanları ve ünlü simaların katılımıyla, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen bir törenle açıklandı.

Toplantıda bir konuşma yapan Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, "İyi yönetim, kamu yönetiminde temsil, katılım ve denetimin, etkin bir sivil toplumun, hukukun üstünlüğünün, yerinden yönetimin, yönetimde açıklık ve hesap verme sorumluluğunun, kalite ve ahlakın, kurallar ve sınırlamaların, rekabet ve piyasa ekonomisi ile uyumlu alternatif hizmet sunum yöntemlerinin ve nihayet dünyada gerçekleşen gelişmelere uyumun mevcut olduğu bir siyasal ve ekonomik düzeni ifade etmektedir. İyi yönetim olmaksızın ideal bir demokrasiden de söz edebilmek mümkün değildir" dedi.


Demirci, "Kamu kurumlarındaki performans değerlendirmesi sicil teskiyesi olarak tanımlanmakta ve yılda bir kez amirlerin mahiyetindeki çalışanları matbu bir form ile gizli olarak değerlendirdikleri bir puanlama sistemi ile yapılmaktadır. Bu yöntem verimliliği eksene almadığı ve verimsiz personel için herhangi bir gelir kaybına yol açmadığı gibi, yöneticilerin çoğu kez destek olma adına pek de nesnel olmayan, hayli toleranslı değerlendirmelerden oluşmaktadır. Kamu çalışanı için bir yaptırım yönü olmadığı için de zorlayıcı olmaktan uzaktır" diye konuştu.

Başkan Demirci, sözlerine şöyle devam etti: "Biz, Tuzla Belediyesi'nde yapmış olduğumuz çalışmada, son yıllarda yönetim literatürüne giren ve çalışanı tüm çevresel unsurların geribildirimi ile değerlendirip performansını ölçen '360 Derece Geribildirimli Performans Değerlendirme Ve Yönetim Sistemi'ni uygulamaya koyduk. Halkın direkt denetimini sağlaması için de, memnuniyetini ağırlıklı olarak dikkate almak suretiyle halk odaklı, başka bir ifade ile müşteri memnuniyeti odaklı bir sitem kurmayı hedefledik. Sistemde performans değerlendirme ağırlığı olarak yüzde 50 dış müşteri ve dış kamuoyu (halk, sivil toplum örgütleri vb. dış çevre unsurları), yüzde 50'de iç müşteri veya iç kamuoyu (ilişki yoğunluğuna göre birimler, amirler, takım arkadaşları, tüm personel, başkan ve meclis üyeleri) baz alınmıştır.

Çalışma sonunda tüm personele karne düzenlenmiş ve karne de kriterler bazında birimlerine göre tüm personelin değerlendirme notu ve dış müşteri memnuniyet notu ortalaması olarak personel notu (100 puan üzerinden) belirlenmiştir. Bu karnede, çalışan kendisi ve birimi ile ilgili tüm değerlendirmeleri kriterler bazında ve hangi unsur tarafından hangi kriterlerde zayıf ya da güçlü olduğunu görebilmektedir".

Yapılan konuşmaların ardından, 2005 yılında Türkiye'nin en yüksek performans ödülü, Başbakan Recep Tayip Erdoğan adına Vali Yardımcısı Abdullah Selim Parlar'a teslim edildi. Daha sonra, ödül almaya hak kazanan diğer kamu görevlilerine ödülleri verildi.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 23:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?