18
Mayıs
2024
Cumartesi
ZEYTİNBURNU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Deprem bilgilendirme çalışmaları başladı

İstanbul olası büyük felaketi beklerken, pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda tartışmalara son noktayı Belediye Başkanı Murat Aydın koydu. Aydın, Zeytinburnu'nun deprem riski sıralamasında İstanbul ilçeleri arasında 11. sırada bulunduğunu belirterek "Pilot bölge seçilmesinin nedeni bizim yönetim olarak buna hazır olmamız ve bina çeşitliliği bakımından buranın Türkiye için bir model teşkil edecek olmasıdır" dedi.

 Aydın, depremin devlet politikası haline dönüştürülerek bütün kurum ve kuruluşların taşın altına elini sokması gerektiğini de kaydetti.

17 Ağustos depreminin üzerinden 6 yıl geçti. O tarihten sonra Türkiye'nin gündemine giren ve bir daha çıkmayan deprem senaryoları özellikle İstanbulluları tedirgin ediyor. En büyük korkuyu ise pilot bölge seçilen Zeytinburnu halkı yaşıyor. İlçelerinin çok riskli olduğunu düşünen bu nedenle de ortaya atılan her iddiaya inan halkın yüreğine Başkan Aydın su serpti. Özellikle son günlerde bazı rantiyeci gruplar tarafından Zeytinburnu'nun çok tehlikeli bir ilçe olduğu ve bazı mahallelerin yerle bir olacağı iddialarının ayyuka çıkarılması üzerine Belediye Başkanı Murat Aydın, mahallelerde halkı bilinçlendirmek amacıyla açık hava toplantıları düzenlemeye başladı.

Başkanla Akşam Çayı adı verilen toplantılara halkın ilgisi de oldukça yoğun. İlk bilgilendirme toplantısını Sümer Mahallesi'nde bulunan Aile Yapı Blokları'nda düzenleyen Belediye Başkanı Murat Aydın, açık konuştu. Sümer Mahallesi'nin tamamen yıkılacağı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını anlatan Başkan Aydın, önce Zeytinburnu'nun neden pilot bölge seçildiğini anlattı. İlçenin İstanbul'daki risk sıralamasında 11. sırada yer aldığını ifade eden Başkan Aydın, "Size şu garantiyi verebilirim ki; Zeytinburnu'nda gayrimenkulü olan satmasın. Çünkü buralar çok daha değerlenecek. Zeytinburnu İstanbul'da herkesin yaşamak istediği bir ilçe haline gelecek" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu'nda 16 bin binanın ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ve Yıldız Teknik üniversitelerinden oluşan uzman ekipler tarafından çeşitli metotlarla incelendiğini vurgulayan Başkan Aydın, "Büyük bir depremde Zeytinburnu'nda 2500'e yakın binanın ciddi hasar göreceği tahmin ediliyor. Fakat diğer binaların yıkılmayacağının da garantisi yok. Bu binaları maliklerine bildirmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Diğer ilçelerde de durum bizden farklı değil. Bu çapta bir çalışma İstanbul'un sadece Zeytinburnu ilçesinde yapıldı" dedi.

Belediye Başkanı Aydın, mahalle sakinlerini bazı gruplar tarafından ortaya atılan iddialara inanmamaları konusunda da uyardı. Bu tür iddiaların rant elde etmek üzere özellikle ortaya atıldığını kaydeden Aydın, "Zeytinburnu gelecekte turizm, ticaret ve konut merkezi olacak. Bakın dünyanın en büyük turizm şirketlerinden biri olan Fransız Accor grubu Türkiye'de ilk kez Zeytinburnu'nda iki tane otel yapıyor. Eğer burası çok tehlikeli bir bölge olsaydı bu şirket burada böyle bir yatırım gerçekleştirir miydi?" diye sordu.

Deprem gerçeğinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğinin altını da çizen Murat Aydın, devletin tüm kurumlarını taşın altına elini koymaya çağırdı. Depremin aynı zamanda bir milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Başkan "Deprem konusu devlet politikası haline gelmeli. Bu iş ne sadece Zeytinburnu Belediyesi'nin ne de Büyükşehir Belediyesi'nin işidir. Bu iş devletin tüm kurumlarının üzerinde hassasiyetle durması gereken bir iştir" diye konuştu. Zaman zaman vatandaşlardan gelen soruları da cevaplayan Başkan Aydın, Zeytinburnu'nun gelecek vizyonunu turizm, ticaret ve konut merkezi olarak açıkladı.

İlk deprem bilgilendirme toplantısına; Başkan Aydın'ın yanı sıra belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, mahalle muhtarları, siyasi parti yöneticileri ve mahalle sakinleri katıldı.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 05:51:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?