18
Mayıs
2024
Cumartesi
ZEYTİNBURNU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Geleneksel tıp festivali başladı

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Geleneksel Merkezefendi Tıp Festivali vatandaşlara mesir macunu dağıtılmasıyla başladı. 3-12 Haziran tarihleri arasında Merkezefendi’de düzenlenen festivalin ev sahipliğini Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı yapıyor. Festivalin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Milletvekilleri Süleyman Gündüz, Hüseyin Besli, Hüseyin Kansu ve Ünal Kaçır, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ile Manisa Mesir Macununu Tanıtma Derneği Başkanı Yavuz Özgün katıldı.


Çok sayıda vatandaşın yer aldığı festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, mesir macununun mucidi olan Merkez Efendi’nin zahiri ve batıni ilimleri bünyesinde barındıran çok önemli bir hekim ve asker olduğunu belirterek, "Allah her şeyin içine bir şifa vermiştir. Ama onu o gözle bakarak kullanmak Merkez Efendi gibi ilim sahibi olmak gerekiyor. Halk hekimliği alanında yaptığı derin çalışmalar ile pek çok hastayı şifaya kavuşturan ve ömrünü insanlık için vakfeden mümtaz şahsiyet ve ilim adamı Merkez Efendi’yi anmak bizler için büyük bir mutluluktur" dedi.

Günümüzün modern dünyasında yaşanan teknolojik gelişmelerin insan yaşamını kolaylaştırmasına karşılık hastalıkları artırdığını ve çeşitlendirdiğini vurgulayan Bakan Atilla Koç, şöyle konuştu; "Biz, modern tıbbı elbette reddetmiyoruz ama ’alternatif tıp’ dedikleri, bizim ilahi güzelliğin verdiği güzellik dediğimiz, taşlar, meyveler, sebzeler, çiçekler de bir başka çaredir, bir başka şifadır. Bunların üstelik toksik etkisi de yoktur. Şifalı bitkilerle tedavi usulleri maalesef pozitivist ve metaryalist anlayış ile ülkemizde uzun müddet dikkate alınmadı. Ama bu güzel halkımız kendi geleneksel anlayışı ve kendi önsezisi ile bunu devam ettirdi. İyi ki devam ettirdi. Daha sonra tıp adamları ve eczacılarımız, bu gözle bakabilen ilim adamlarımız bunun kıymetini bizlere anlattılar."

Alternatif tıbbın gelişmesinde Avrupa ve ABD’deki çalışmaların da rolü olduğunu vurgulayan Atilla Koç, "Kötü bir adetimiz; iyilikleri bile önce Avrupa’da, ABD’de kabul edildikten sonra bizde kabul edilmeye başlanıyor. Oysa bizim kendi hazinelerimizi dışarının tavsiyesi olmadan da kendimiz bulmamız gerekiyor. İşte bizim iktidarımız, kendi hazinemizi kendimizin bulmamızın bir neticesidir. Onun için bizim iktidarımızda gerçekten ülkemiz için, insanımız için şifadır" diye konuştu.

Büyükşehir, Yenikapı Mevlevihanesi ile bölgedeki tarihi köşkü restore ediyor Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yerel yönetim olarak sadece fen ve imar işleriyle uğraşmadıklarını, tarihi ve kültürel değerlerin ihyası için de yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi. "552 yıldır bir Türk kenti olan İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkartarak bu güzellikleri dünyaya yansıtıyoruz" diyen Başkan Topbaş, bürokrasinin çalışmalarının önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.

1 yıl önce restorasyon için çalışma başlattıkları Merkezefendi’deki tarihi köşkün Anıtlar Kurulu tarafından henüz 1 ay kadar önce kendilerine devredildiğini hatırlatan Mimar Topbaş, bu köşkü ve Merkezefendi’de bulunan Yenikapı Mevlevihanesi’ni restore ederek turizme kazandıracaklarını kaydetti.

Gerçekleştirecekleri ihya çalışmalarıyla ve vizyon projelerle İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunu İstanbullular ile dünya turizmine kazandıracaklarını dile getiren Topbaş, "İstanbul’un her ilçesinde o bölgenin özelliklerini dünyaya açacak çalışmalar yapıyoruz. Örneğin tarihi Kundura Fabrikası’nın kapandığı Beykoz’da el yapımı ayakkabıların üretildiği ve satıldığı bir sokak oluşturmak için çalışıyoruz. Bütün ilçelerimiz için benzeri projelerimiz var. Bu çalışmalarımız tamamlandığında gençlerimiz iş bulacak, ekonomimiz canlanacak ve İstanbul çok daha fazla gelişecek" diye konuştu.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise, ilçedeki tarihi eserleri restorasyonu için 1 nolu Anıtlar Kurulu’nun canla başla çalıştığını bildiğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tan kurulun teknik ve eleman ihtiyaçlarının giderilmesi için yardım istedi. Murat Aydın, "Anıtlar Kurulu’nun bu eksikleri giderildiğinde eminim en geç 3 yıl içinde Merkezefendi ve Zeytinburnu çok değişecek. Türkiye’nin ilk ve tek şifalı bitkiler bahçesinin bulunduğu Merkezefendi’yi geleneksel tıbbın merkezi haline getireceğiz" dedi.

Törende konuşmaların ardından Bakan Koç, Başkan Topbaş, Murat Aydın ve milletvekilleri vatandaşlara mesir macunu dağıttı. Daha sonra Dr. Süleyman Berk’e ait Hat Sergisi’nin açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, gazetecilerle yemek yedi ve Zeytinburnu Şifalı Bitkiler Bahçesi’ni de gezdi.
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 08:39:42
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 12:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?