18
Mayıs
2024
Cumartesi
ZEYTİNBURNU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Kanalizasyonda kaybolan çocuk bulunamadı

İstanbul’un kanalizasyon sularının aktığı Çırpıcı Deresi’nin E-5 karayoluyla kesiştiği Merter’de oluşturulan gölete düşen 6 yaşındaki çocuk, suyu emen kanalizasyon borularında kayboldu.
Geçen pazar günü saat 13.00 sularında suya düşerek kaybolan Berkay Dağıstan adlı çocuğun cesedi, 24 saat süren aramaya rağmen bulunamadı.

İstanbul Emniyeti Çevik Kuvvet polisi ve polis köpekleri, İstanbul Büyükşehir İtfaiyesi, İstanbul Sivil Savunma ile İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ekipleri, önceki gece geç saatlere kadar sürdürdükleri Berkay Dağıstan’ı arama çalışmalarına dün sabah yeniden başladı. Dün öğleden sonraya kadar yapılan çalışmalarda çocuğa ulaşılamadı. Pazar günü çocuğun düştüğü kanalizasyon borusunda kaybolan Berkay Dağıstan’ın Zeytinburnu’ndaki arıtma tesisleri ile Merter arasındaki kanalizasyon borularından hangisinde ve hangi noktasında olduğunu bulmak için bütün arama ve kurtarma ekipleri seferber oldu.


İSKİ Atıksu Daire Başkanlığı arıtma tesisi kurmak amacıyla dereyi kurutma çalışmaları başlatmış bunun için de çocuğun düştüğü noktada gölet oluşturmuştu. Göletteki su çocuğu da saniyeler içinde içine çeken dev borularla alttan tahliye ediliyor. Arıtma tesisi kurma işi Eser İnşaat adlı müteahhit firma tarafından yapılıyor. Suda kaybolan çocuğun yakınları, müteahhit firmayı, göletin etrafını kapatmadığı için eleştirdi. Müteahhidin derenin önünü toprakla keserek oluşturduğu göletin altındaki büyük bir insanın rahatlıkla sığabileceği tahliye boruları, büyük bir girdap oluşturduğu için suya düşen Berkay çırpınıp yardım bile isteyemeden boruların içinde kayboldu. Müteahhit firma olaydan yarım saat sonra derenin önünü açıp göleti ortadan kaldırırken, Berkay’ı yutan 2 tahliye borusunun ağzını, derenin kenarındaki korkulukları sökerek kapattı.

Kaybolan Berkay Dağıstan’ın yakınları dün saat 11.00 sularında derenin içinden geçtiği Bakırköy Belediyesi’ni bastı. Çankırılı olduklarını söyleyen öfkeli gruba karşı belediye yetkililerini korumak için, bir grup polis ekibi görev yaptı. “Biz cesedimizi istiyoruz.” diye bağıran çocuğun yakınlarını Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen “yardımcı olacağı” sözü vererek teskin etti. Berkay ile birlikte iki çocuk daha o anda göletin kenarında oynuyordu. Dün çocuğun düştüğü yeri göstermesi için Hasan adlı 6 yaşındaki kuzeni olay yerine götürüldü. Hasan, “Dereye taş atarken Berkay’ın oyuncak arabası dereye düştü. Onu almak isterken kendisi de düştü. Sonra suyla gitti.” diye arkadaşını nasıl kaybettiklerini anlattı.

Çırpıcı Deresi’nin gölet oluşturulan bölümünün kenarında ağaçlık bir piknik alanı bulunuyor. Derenin öbür yakasında ise bir çay bahçesi yer alıyor. Yine dere kenarında, çocuğun düştüğü yere 200 metre mesafede bir lunapark bulunuyor. Kanalizasyon suları nedeniyle 24 saat debisi yüksek şekilde akan derenin üzeri açık. Olayın meydana geldiği noktada ise bir iş makinesi bulunuyordu ve derenin duvarı yıkılıp burada küçük bir gölet oluşturulmuştu.
Berkay Dağıstan, Erkan-Yasemin Dağıstan çiftinin tek çocuğuydu. Baba Erkan ile anne Yasemin üzüntüden dün dere kenarına gelemedi. Baba Erkan, penye üreten bir konfeksiyon atölyesinde çalışıyor. Kaybolan Berkay’ın dedesi Dağıstan Dağıstan ise Bakırköy Adliyesi’nde mübaşir olarak görev yapıyor. Çocuğun ailesi, çevrede gerekli önlemleri almayan müteahhit Eser İnşaat’ın sahiplerini mahkemeye verecek.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 08:55:51
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 12:32:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?