18
Mayıs
2024
Cumartesi
ZEYTİNBURNU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Mahallenin afet gönüllüsü de olacak

Zeytinburnu Belediyesi ile İsviçre hükümeti arasında afet zararlarının azaltılması konusunda işbirliğine gidiliyor. Afet Zararlarının Azaltılması Projesi, Mahalle Afet Destek, Kentsel Arama ve Kurtarma, Depreme Dayanıklı Bina Yapımı olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor.
Projenin amacı, özellikle afetten sonraki ilk 72 saat içerisinde gereken ilk müdahalenin doğru ve etkin bir şekilde yapılması. Yakın çevredekilerin hayatını kurtarmak üzere toplumun mahalle düzeyindeki müdahale kapasitesini artırmak. Deprem öncesi eğitim alacak gönüllüler, afet anında ilk müdahaleyi yapacak. Bunu, eğitim, ekipman ve sürdürülebilir bir organizasyon yapısıyla sağlamak.

Deprem Master Programı kapsamında pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda afete hazırlık çalışmaları alanında yeni bir adım atıldı. İsviçre Kalkınma İşbirliği Daire Başkanı Simon Tschurr, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ı ziyaret etti. Afet zararlarının azaltılmasına yönelik gerçekleşen görüşmede Başkan Aydın, böyle önemli bir konuda İsviçre devleti ile işbirliğine gitmenin kendilerini memnun edeceğini söyledi.

Aydın, nüfusun büyük bölümünün yüksek riskli bölgelerde yaşadığı ülkelerde mahalle düzeyinde bir müdahale ekibi oluşturulmasının vazgeçilmez olduğunu söyledi. Başkan Aydın, büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğunluğu profesyonel ekipler bölgeye varmadan önce çevreden yetişen, ekipmanı ve eğitimi yeterli olmayan akrabalar ve komşular tarafından afetten sonraki ilk 24 saat içinde kurtarıldığına dikkat çekti. Aydın, dünyadaki en aktif fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'nin 70 milyonluk nüfusu ile yüksek afet risklerine maruz kalan bir ülke olduğunu ve nüfusun yüzde 90'ından fazlasının deprem riski altındaki bölgelerde yaşadığını kaydetti.
Mehmet Arifoğlu - Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 15:59:06
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 01:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?