22
Mayıs
2024
Çarşamba
ZEYTİNBURNU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Parası olmadığı için ölüyordu

Zeytinburnu'nda, kalp krizi geçiren yeşil kartlı hastayı, hiçbir hastane kabul etmek istemedi. İlk müdahalenin yapıldığı özel hastanede yoğun bakım ünitesi olmadığı gerekçesiyle, hayati tehlikeyi atlatmadan Haseki Hastanesi'ne sevkedilen hasta, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin devreye girmesiyle yoğun bakım ünitesinde yer bulabildi.

Zeytinburnu Metro İstasyonu'nda meydana gelen olayda, 5 çocuk babası Kazım Duman (55), saat 15.00 sıralarında kalp krizi geçirdi. Çevreden yetişenler tarafından özel bir hastaneye kaldırılan Duman'a, ilk müdahale burada yapıldı. Ancak hastanenin kalp krizi geçirenlere hizmet edecek bir yoğun bakım ünitesi yoktu.

İddiaya göre, hastane yetkilileri bazı özel ve devlet hastanelerini arayıp yer olup olmadığını sordular. Devlet hastaneleri, yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığını söylerken, özel hastaneler ise milyarlarla ifade edilen rakamlar istedi. Maddi durumu kötü olan Duman'ın yakınları, bu parayı karşılayamayacaklarını söyleyince, hastane yetkilileri hastayı bir ambulansa koyarak Haseki Hastanesi'ne sevketti.

Kalbinin durmaması için cihaz takılan Duman, bu şekilde Haseki Hastanesi'ne getirildi. Acil Dahiliye Servisi'ne kaldırılan Duman'a burada müdahalede bulunan doktorlar, hastanenin yoğun bakım ünitesinde yer olmadığını söyleyince, Duman'ın yakınları yine yer arayışına girdi. Aile, bir hastanenin borç harç buldukları 750 YTL'yi kabul etmediğini ve hastalarını almak istemediklerini öne sürdü.

Sağlık durumu ciddiyetini koruyan ve cihazın çekilmesi durumunda ölüm riski taşıyan Duman'ı Haseki Hastanesi'ne getiren, özel hastaneye ait ambulansın görevlileri de geri dönmek isteyince hasta yakınları ne yapacaklarını şaşırdı. Aile bunun üzerine aile durumu basın kuruluşlarına bildirerek yardım talebinde bulundu.

Bu arada, Duman'ı hastaneye getiren ambulansın hemşiresi, hastanın sağlık durumunun çok ciddi olduğunu belirterek, "Ölüm riski taşıyor. Gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Ancak her an hastayı kaybedebiliriz. Bir an önce yoğun bakım ünitesine yatırılmalı" dedi.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DEVREYE GİRİNCE YER BULUNDU

Basın mensuplarının aradığı İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, durumu İl Sağlık Müdürlüğü Kriz Masası'na bildirdi. Kriz masası yetkililerinin devreye girmesiyle, Haseki Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde Duman için yer bulundu.
Kazım Duman, Haseki Hastanesi Acil Dahiliye servisinden alınarak yoğun bakım ünitesine götürüldü. Sedye üzerinde yoğun bakıma götürülen Duman'ın yakınları, ünitenin kapısının kilitli olduğunu görünce, hastane görevlilerine tepki gösterdi. Sinirlenen bir hasta yakını, kapının camını yumrukla kırınca, hastane görevlileri ile hasta yakınları arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Kazım Duman, olayın yatışmasının ardından yoğun bakım servisine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kazım Duman'ın yakınları, hastalarına yeşil kartlı olduğu halde devlet hastanelerinin bakmak istemediğini iddia ederek, "Aramadığımız hastane kalmadı. Hepsi de yerlerinin olmadığını söylediler. Özel hastaneler çok para istiyor. Borç harç bulduğumuz paranın yüzüne bile bakmadılar. Bazı hastaneler parayla bile yer vermediler. Yeşil kartlı olduğu için ölüme mi terkedelim" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise hastanelerde yeteri kadar yer olmadığından şikayet ederek, "Devlet hastanesinde yer bulunamıyor. Bugün aynı şikayetle karşılaştığımız 4. hastamız oldu. Yoğun bakımda yer arıyoruz. Hastanelerimizde yeteri kadar yoğun bakım yatağımız yok. Yatak problemimiz var" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 13:17:53
Güncelleme :22 Temmuz 2005 Cuma 13:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?