23
Mayıs
2024
Perşembe
ZEYTİNBURNU - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Zeytinburnu geleneksel tıp merkezi oluyor

Zeytinburnu’da şifalı bitkiler bahçesinden sonra geleneksel tıp enstitüsü kuruluyor. Halen 300 çeşit tıbbi bitkinin yetiştiği bahçeye, yurt içi ve dışından uzman ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor. Halkın geleneksel tıbba yönelik ilgisine, kurulacak enstitü ile bilimsel yön verilmesi hedefleniyor. Zeytinburnu Belediyesi, Merkezefendi bölgesini Avrupa’nın geleneksel tıp merkezi yapmayı hedefliyor.

Geleneksel tıp ya da yaygın kullanımıyla, halk hekimliği ve alternatif tıp, modern tıp gibi insanlığın ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Bunu dikkate alan Zeytinburnu Belediyesi, ilçenin tarihi dokusundan da yararlanarak, geleneksel tıp ve modern tıbbın bir arada hizmet vereceği bir proje geliştirdi. Osmanlı’nın en büyük tıp bilginlerinden Merkez Efendi’nin adını alan ilçedeki cami ve çevresi, geleneksel tıbbın yeni merkezi haline dönüşüyor. Mesir macununu icat ettiği rivayet edilen Merkez Efendi, yaklaşık 500 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafza Sultan’ı tedavi etmiş. Onun çalışmaları, bugün de geleneksel tıp hizmetlerine yol gösteriyor.

Zeytinburnu Belediyesi ile Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği’nin önünde şimdi ciddi bir proje var. Tıbbi Bitkiler Bahçesi içerisinde faaliyet gösteren araştırma merkezinin Merkezefendi Geleneksel Tıp Enstitüsü’ne dönüştürülecek. Halen 150 metrekarelik bir araştırma merkezinde çalışmalarını yürüten geleneksel tıp uzmanları, aynı zamanda Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde de araştırma yapıyor.

Merkezde 5 araştırmacı, 3 danışman, 2 bahçıvan ve bir tıbbi aromatik bitkiler teknikeriyle birlikte 15’e yakın personel çalışıyor. Merkezde geniş bir kütüphane ile herbaryum (tıbbi bitkiler arşivi) de bulunuyor. Yurtdışından gelecek uzmanların da eğitim verebileceği bir eğitim salonunun yanında merkezde tıbbi bitkiler laboratuarı da yer alıyor.

Yaklaşık 300 tıbbi bitkinin yetiştirildiği bahçe, Zeytinburnu Belediyesi’ne ait. 20 Nisan 2005 tarihinden bu yana bahçeyi dernekle birlikte yönettiklerini söyleyen Başkan Murat Aydın, şehir insanı için hem bir park, hem de bir kültür bahçesi kurduklarını ama henüz vatandaşların yoğun ziyareti için hazır olmadıklarını belirtiyor. Tıbbi Bitkiler Bahçesi, İstanbullular için mutlaka gezilmesi gereken bir mekan olacak. Mini trenle ulaşılabilecek bahçede, hangi bitkinin hangi hastalığa yaradığı ve nasıl kullanıldığı da görülebilecek. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Derneği, Zeytinburnu Belediyesi’yle birlikte bölgeyi bitkisel tedavinin Türkiye’deki en önemli merkezi yapacak. Proje kapsamında, geleneksel tıp yöntemlerinin halka tanıtılması ve daha da yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 5 yıldır proje üzerinde çalıştıklarına dikkat çekerek, “Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi’yle entegre bir şekilde sahilden başlayıp Kazlıçeşme, Merkezefendi ve Topkapı’yı da içine alan bölge bir kültür adacığı olarak İstanbullular’a kazandırılacak. Bu kültür adacığının kalbinde ise Merkezefendi’den başlamak üzere gittikçe yayılacak Geleneksel Tıp Merkezi yer alacak” şeklinde konuştu.

Geleneksel tıp konusunun Zeytinburnu ve Merkezefendi için önemli bir çıkış kapısı olduğunu savunan Aydın, bölgenin Osmanlı döneminden bu yana sağlık kurumlarının toplandığı bir yer olduğuna dikkat çekti. Balıklı Rum Hastanesi, Ermeni Hastanesi ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi burada yer alıyor.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 12:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Zeki Okudan IP: 62.248.0.xxx Tarih : 18.06.2006 20:36:43
Bu gün mevcut tıbbi yöntemlerle binlerce hastalık hala tedavi edilememektedir. Batı tıbbı natürel malzeme ile tedavide tıkanmış gözükmekte laboratuar şartlarında elde edilen maddelerle tedavi yollarını denemeye devam etmektedir. Bu yol ise çok pahalıya mal olmakta ve zaman ve kaynak kaybına sebeb olmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan geleneksel tıbbın terki hem ilaç sanayini güdük bırakmış hem de belki de yüzlerce hastalığın tedavisi bu nedenle halen yapılamamaktadır belki.. Bu günün tıb teknolojisi ile bu geleneksel tıb yöntemlerinin gözden geçirilmesi tüm insanlık için artık kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle çin, japonya, afrika, hindistan, rusya ve arab ülkeleri gibi bölgelerden geleneksel tıp ile tedavi edilmiş bugünün yöntemleriyle takib edilmiş vakaların tetkik sonuçlarının duyurulması hatta irdelenmesi tartışılması gerekmektedir. Bu nedenle, bu toplantıların daha ciddi ilmi çerçevede değerlendirilerek geleneksel tıbbı kulanan akademisyenlerin davet edilmesi suretiyle yapılması magazinin de dışına taşınması büyük hizmet olur. Bu vesile ile Zeytinburnu Belediyesine insanlık namına şükran ifadelerimiz az gelir. Gelecek senelerin daha görkemli kutlanması dileğimle saygılarımı sunarım... Dr.Mehmet Zeki Okudan