6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRKLARELİ

Ağanın heykeli yine yıkıldı!

Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde dikilme aşamasında belediye ekipleri tarafından usulsüz olduğu gerekçesiyle yıkılan ve krize dönüşen Ağa Adem Tüysüz'ün heykeli yıkıldı. Polis, heykelin rüzgarın şiddetinden yıkıldığı ihtimali üzerinde dururken, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise kendini bilmez veya alkollü birilerinin yapmış olabileceğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi mevkisindeki alanda bulunan Adem Tüysüz'ün heykelinin yıkıldığını gören özel güvenlik görevlileri durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, heykele saldırı yapıldığına dair bir izin bulunmadığını belirterek hazırladıkları tutanakta, heykelin kaidesinden rüzgarın şiddetinden dolayı yıkıldığını kaydetti.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne'de heykellere karşı böyle tavır takınan bir grup olduğunu ifade ederek, "Daha önce de biliyorsunuz çağdaş kadın heykelimiz yıkılmıştı. Birkaç defa da Kırkpınar ağalarımızdan Alper Yazaoğlu'nun heykelinde bulunan tespihleri kırılmıştı. Bu sabah da son ağamız Adem Tüysüz'ün heykelinin eğildiğini gördük" dedi.

Heykelde bir kırılma olmadığını söyleyen Sedefçi, heykelin sabah görevliler tarafından fotoğraflandığını ve gerekli tespitlerin yapıldığını aktararak, "Heykelin alt kaidesinin tamiratını yapacağız ve yarın öbür gün yeniden yerine koyacağız. Şu anda heykelde bir hasar yok. Kendini bilmez veya alkollü birilerinin yaptığı olumsuz bir hareket olduğunu düşünüyorum. Heykel eğilerek bükülmek istenmiş, heykele bir zarar verilmemiş, kaidede bulunan vidalar eğilince kaideye biraz zarar vermiş. Orada bir güvenlik görevlisi var, ama kapının girişinde. Orası 160 dönüm alan, bir tarafa bakarken öbür tarafı göremez" diye konuştu.

Kırkpınar Ağası Adem Tüysüz ile yaşanan "heykel" krizini de hatırlatan Sedefçi, "Sayın Ağamız Tüysüz'le sorunumuz olmuştu. Kırkpınar öncesinde ağa bir heykel dikmeye kalkmıştı ve biz onu yıktırmıştık. Sonra anlaşarak heykel yapıldı ve yerine kondu. Sonuçta ağadır, hak sahibidir. Benim görevim de hak sahibinin haklarını vermektir. Asla ve asla heykele saygısızlık yapılmasını istemem, tasvip etmem. Heykel en kısa zamanda yerine konulacaktır" şeklinde konuştu.

Edirne'de Tarihi 646. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Edirne Belediyesi ile Kırkpınar Ağası Adem Tüysüz arasındaki heykel anlaşmazlığı, güreşlerin yapıldığı günlerde gündeme gelmişti. Edirne Belediyesi, ''3 yıl üst üste ağa olan kişilerin kente kalıcı ve halkın menfaatine olacak eserler yaptırmaları halinde heykeli dikilecektir'' kararına uymadığı gerekçesiyle 3 yıl üst üste ağalık yapmasına rağmen Tüysüz'ün heykelini dikmemişti.

Bunun üzerine de Tüysüz, daha önce 3 yıllık ağalıkları süresince Edirne'ye kalıcı hizmetler yaptıkları gerekçesiyle heykelleri dikilen Alper Yazoğlu ve Hüseyin Şahin'in heykellerinin yanına kendi heykelini bir gece kendi imkanlarıyla dikmişti. Ancak bu heykel, belediye ekipleri tarafından kaidesinden sökülerek tartışmalı bir şekilde kaldırılmış ve ardından arbede yaşanmıştı. Tüysüz'ün, Edirne Belediyesi'nin kararına uyarak 150 bin YTL'lik teminat yatırmasının ardından heykel bu kez belediye tarafından tekrar kaidesine konulmuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 08:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?