24
Nisan
2024
Çarşamba
LÜLEBURGAZ - KIRKLARELİ
Nufus
333.256
Yüz Ölçümü
6.550
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
130.375
Yüz Ölçümü
984
Belediye Sayısı
36
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı

Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan kervansaray Külliye ile birlikte XVI.yüzyılda Mimar Sinan tarafından yaptırılmıştır.

Yapı topluluğunun kuzeyindeki kervansaray cami avlusu ile ortadaki dört sivri kemere oturan Dua Kubbesi’nin bulunduğu yolun iki tarafında yer almaktadır. Doğusunda hamama kadar uzanan ahşap çatılı, yuvarlak kemerli dükkanlar sıralanmıştır.

Kervansaraya külliyenin merkezi kubbeli anıtsal girişinden geçilmektedir. Kervansarayın girişinde bulunan h.977 (1569) tarihli kitabe Karahisari’nin öğrencilerinden Hasan Çelebi tarafından yazılmıştır. Bu kitabede “Bu kervansaraya gelen oldu hep revan” yazılıdır. Ebced hesabına göre bu yazı 1569 tarihine işaret etmektedir. Ayrıca kitabenin ikinci satırında da “Vezir-i Azam-ı Sultan Selim Han” yazılı olup, Sokullu’nun bu külliyeyi yaptırdığı yazılmıştır. Bu kitabenin Şair Hidai tarafından yazıldığı da söylenmektedir.

Kervansarayın kapısı , iki ocaklı mutfağı, temel ve dış dükkan kemerleri iyi bir durumdadır. Eski resimlerinden anlaşıldığına göre kervansaray meyilli ahşap çatılı, beş avlu etrafında 150 odalı olduğu ve iki de ahırı bulunduğu anlaşılmaktadır. Kervansarayın harem, ahırlar, deve ahırları ayrı ayrı avlular etrafında toplanmıştır. Evliya Çelebi buradan “…150 odalı büyük bir handır” dedikten sonra büyük bir inzam ve emniyet bulunduğunu, akşamları davul çalınarak kapıların kapandığını, bundan sonra kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmediğini, yalnızca gelenlerin içeri alındığını belirtmektedir.

XIX.yüzyılın sonlarında kervansaray harap olmuş, l935 yılında da yıktırılmıştır. Günümüze kervansaraydan yalnızca bir kapı, iki ocak ve mutfağın temel duvarları gelebilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu 

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 17:19:06
Güncelleme :24 Haziran 2009 Çarşamba 18:34:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?