17
Eylül
2024
Salı
LÜLEBURGAZ - KIRKLARELİ
Nufus
333.256
Yüz Ölçümü
6.550
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
130.375
Yüz Ölçümü
984
Belediye Sayısı
36
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Lüleburgaz Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Kırklareli İli’ne bağlı bir ilçe olan Lüleburgaz’ın doğusunda Tekirdağ ve Vize, güneyinde ve güneybatısında Tekirdağ, batısında Babaeski, kuzeyinde Kırklareli Merkez ilçesi ile Pınarhisar bulunmaktadır.

Lüleburgaz Ergene havzasının step görünümlü düzlükleri üzerinde kurulmuştur. Bu düzlükleri doğu-batı doğrultusunda Ergene Nehri, kuzeyden Ergene’ye katılan kaynarlı deresi ile Lüleburgaz (Poyralı) Deresi bölmektedir. İlçe topraklarını sulayan bu akarsulardan başka Ceylanköy yakınlarında bir de gölet bulunmaktadır.

İl merkezine 61 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 984 km2, toplam nüfusu 108.467’dir.

İlçede karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, ayçiçeğidir. Ayrıca yulaf, üzüm, elma, erik ve baklagiller yetiştirilir. İlçede hayvancılık oldukça gelişmiş olup, kıvırcık koyun ve sığır besiciliği yapılmaktadır. Bunun yanı sıra arıcılık da yapılır. Sanayii kuruluşu olarak, peynir, yağ, un, tuğla, boya, döküm ve cam üreten işletmeler bulunmaktadır. Hamitabat’ta doğalgaz üretilmekte ve dağıtımı yapılmaktadır.

Lüleburgaz’ın Eskiçağ tarihi ile ilgili araştırmaları 1936’da Türk Tarih Kurumu adına Prof.Dr.Arif Müfit Mansel yapmıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr.Mehmet Özdoğan ve Kırklareli Müzesi bu konudaki çalışmaları yoğunlaştırmış, Prehistorik Çağlarda burada sürekli bir yerleşim olduğunu ortaya koymuşlardır. Lüleburgaz’da ortaya çıkan Prehistorik Çağı kültürlerinin, Ege ve Balkan kültürleri ile çok yakın ilişkisi bulunmaktadır. Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’nda yörede yerleşim olmuştur. Lüleburgaz çevresindeki höyükler bunun en açık kanıtlarıdır.

MÖ.2000 yıllarında Balkanlarda yaşayan Traklar, İlliryalıların baskısı ile Anadolu’ya göçe zorlanmış ve bu topluluktan bazıları Trakya’da Edirne ve Lüleburgaz’da yerleşmiştir. MÖ.1200’de Dor göçünden sonra bir kısım Grek topluluğu buraya yerleşmiştir.

Lüleburgaz, Trakya’nın bütünü ile birlikte MÖ.VI.yüzyılda Perslerin, ardından Makedonyalıların ve MÖ.I.yüzyıldan sonra da Romalıların egemenliğine girmiştir. MÖ.V.-IV.yüzyıllarda Odrys Devletinin sınırları içerisinde kalan yöre Bizans döneminde, İmparator I.Theodosius zamanında geliştirilerek Arcadiopolis isimli bir kent kurulmuştur. Bu kent Hunların, Avarların, Gotların ve Bulgarların akınlarına uğramıştır. Ardından Lülebergos ismini alan kent, piskoposluk merkezi olmuştur. Bizans İmparatorluğu’nda süre gelen iç çatışmalar, Balkanlar ve Anadolu üzerinden gelen akınlar, Bizans’ı zayıflatmış, bunun sonucu olarak da Sultan I.Murat 1360’da şehzadeliği sırasında burasını Osmanlı topraklarına katmıştır.

Osmanlı döneminde Edirne vilayetinin Vize sancağına bağlı bir kaza merkezi olan Lüleburgaz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ruslar tarafından işgal edilmiş, Ayestefanos Antlaşması (1878) ile Bulgar Prensliğine bırakılmıştır. Ancak, aynı yıl yapılan Berlin Antlaşması sonunda yeniden Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

XIX.yüzyıl sonlarına kadar Edirne vilayetinin Tekfurdağı (Tekirdağ) sancağına bağlı kalmış, daha sonra Kırkkilise (Kırklareli) sancağına bağlanmıştır. Mondros Mütarekesi’nden (30 Ekim 1918) sonra, 4 Kasım 1918’de bir Fransız birliği, iki ay sonra da bir Yunan taburu Lüleburgaz’daki demiryolu hattını denetim altına almışlardır. Bu işgale karşılık Trakya-Paşaeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin 4.kongresi Lüleburgaz’da toplanmıştır. Mudanya Mütarekesi’nden sonra 15 Ekim 1922’de Yunanlılar tarafından Lüleburgaz Fransızlara teslim edilmiş, 2 Kasım 1922’de de işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Kırklareli’nin ilçesi konumuna getirilmiştir.

İlçenin belli başlı eserleri arasında; Umurca Tümülüsleri, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Sokullu Mehmet Paşa Camisi, Kadı Ali Camisi, Sokullu Mehmet Paşa (Taşköprü-Lüleburgaz) Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı, Zindan Baba Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Sokullu Mehmet paşa Medresesi bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.lüleburgaz-bld.gov.tr, www.wikipedia.org adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 22:41:32

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR