30
Nisan
2024
Salı
KIRKLARELİ

Bilgin’den kış uyarısı

Kırklareli Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Bilgin “ Kış aylarında evlerin bacalarının temizlenmesi gerektiğini” bildirdi.

Bilgin yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti; Karbon monoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gazdır.

Yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbon monoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmektedir.

Karbon monoksit gazından en çok etkilenenler ise; Trafik Polisleri, İtfaiye Çalışanları* Kapalı Garajlarda Çalışanlar, Çelik Endüstrisi Çalışanları, Boya Temizleme İşlerinde Faaliyet Gösterenler, Kalorifer Kazanı Dairesinde Çalışanlar ile Otomobil Tamircileri Meslek Olarak Risk Altındaki Kişilerdir.

Ayrıca, karbon monoksit zehirlenmeleri çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve anemik hastalar ile gebe kadınlarda daha çok risk teşkil etmektedir.
Karbon monoksit, solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Kanın, dokulara oksijen taşıyan kısmı olan “hemoglobin” isimli molekülü ile birleşerek “karbon sihemoglobin” olarak ifade edilen bir bileşik oluşmaktadır.
Bundan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. 

Karbon monoksit zehirlenmeleri esasen basit birtakım önlemlerin alınmasıyla önlenebilen zehirlenmelerdir. Bu sebeple, aşağıda belirtilen hususlara özellikle uyulmalıdır.

-Evlerimizdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılmalıdır.
-Ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
-Banyo içinde şofben kullanılmamalıdır.
-Kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalıdır” dedi. 

Süleyman Karael/Pınarhisar KENTHABER
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 20:02:13
Güncelleme :20 Kasım 2008 Perşembe 09:29:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?