2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRKLARELİ

Doğalgaz dağıtım ihalesi sonuçlanamadı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından düzenlenen Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Doğalgaz Dağıtım Lisansı İhalesi’nde, Nurol ve Zorlu şirketlerinin 1. tur açık eksiltmede, birim hizmet amortisman bedeli olarak ’0’ bedel vermelerinin ardından, ihale komisyonunun ’abone bağlantı bedeli üzerinden’ açık eksiltmeye gidilmesi talebini, kabul etmedi.

Bugün EPDK’da gerçekleştirilen Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Doğalgaz Dağıtım Lisansı İhalesi ilginç gelişmelere sahne oldu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve EPDK Başkanı Yusuf Günay’ın da izlediği ihale, yaklaşık 4.5 saat sürmesine karşılık sonuçsuz kaldı. İhalenin çalışında bir konuşma yapan Bakan Unakıtan, doğalgaz ihalelerinin daha önce, ’nasıl, kim tarafından yapılacağı’ konularında hep soru işaretleri ile karşılandığını belirterek, "Ama görüldü ki en iyi en başarılı sistem bu" dedi. Doğalgaz hizmetinin tümüyle devlet tarafından yapılmasının mümkün olmadığını belirten Unakıtan, "Bunları artık özel sektöre vermek lazım. Devletçi görüş artık iflas etmiştir. Onun için enerji piyasası özelleştirilecek" şeklinde konuştu. Devletin yapması durumunda yatırım ödeneği bulamayacağını belirten Unakıtan, ’O zaman doğalgaz Türkiye’ye, Türkiye doğalgaza bakacaktı. Dünya nereye gidiyor biz hala neyi konuşuyoruz" dedi. Devletin düzenleme ve denetleme yapması gerektiğini belirten Unakıtan, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinin de en kısa zamanda gerçekleşeceğini söyledi. Trakya’ya doğalgazın gitmesinin de çok önemli olduğunu kaydeden Unakıtan, özellikle enerji konusundaki girdilerin azalmasının bölgedeki sanayinin gelişmesi açısından önemine değindi.

’TRAKYA ÇOK CAZİP, NEREDEYSE ÜZERİNE PARA VERECEKLER’
Unakıtan, söz konusu ihaleyi takip edeceğini de belirtip, EPDK Başkanı Günay’a seslenerek, "Kurum Başkanı ne demek istediğimi anlamıştır" dedi. İlk teklif bedellerinin açıklanmasının ardından ihaleyi terk eden Bakan Unakıtan’ın ayrılırken, ’Trakya çok cazip, neredeyse üzerine para verecekler’ sözü ise, sanki ihalede olacakların habercisi niteliğinde idi.
Daha sonra ihaleye geçildi. İhaleye 14 firma teklif verdi. İhalede en düşük birim hizmet amortisman bedeli, 0.008 cent/kilowattsaat ile Zorlu Petrogas Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İnşaat San. ve Tic. A.Ş., 0.009 cent/kilowattsaat ile Delta İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş., 0.001 ile Nurol Enerji üretim ve Dağıtım A.Ş. tarafından verildi. Daha sonra en düşük teklif veren 3 firma arasında açık eksiltmeye geçildi. Açık eksiltmede Delta şirketi ihaleden çekildiğini açıklarken, Zorlu A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ertaç’ın şirketinin, birim hizmet amortisman bedeli olarak 0.000 bedele inmesi şaşkınlık yarattı. Daha sonra Nurol A.Ş. Genel Müdürü Serhat Taşkınsu’nun 0.000 bedeli, bir bedel olarak kabul etmediğini açıklaması rağmen, kendisinin de aynı şekilde 0.000 bedel verdiğini açıklamasının ardından, İhale Komisyonu durumu değerlendirmek üzere ihaleye ara verdi.

Bu arada bir açıklama yapan EPDK Başkanı Yusuf Günay, söz konusu şirketlerin karlarından vazgeçmiş olduğunu, ancak her aboneden 180 dolar abone bağlantı bedeli alacaklarını açıkladı. İhalenin tüm Trakya’yı kapsadığını konut ve sanayi açısından yoğun olduğunu belirten Günay, firmalara cazip gelen bir unsurun da bölgedeki doğalgaz rezervleri olduğunu kaydetti. Günay, Ankara ve İstanbul’da doğalgaz satış fiyatının 362 bin lira olduğunu, ’0’ bedel veren firmaların ise BOTAŞ’ın satış fiyatı üzerine kar payı koymayacaklarını, yani Trakya’da doğalgazın metreküp fiyatının 300 bin lira civarında olacağını açıkladı. İhaleyi alan firmanın 8 yıl boyunca doğalgaz satış fiyatını sabit tutacağını da açıklayan Günay, 8 yıl sonra EPDK’nın bir tavan fiyat belirleyeceğini söyledi.

KURUL TOPLANTISININ ARDINDAN SONUÇ BELİRLENECEK
İhale Komisyonu’nun ihalenin gidişatını belirlemek üzere yaklaşık 1 saat süren toplantısının ardından, İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın, ihalenin devam etmesi için birim hizmet amortisman bedelini ’0’ olarak açıklayan şirketlerin kabul etmeleri durumunda, şartnamede 180 dolar olarak belirlenen abone bağlantı bedeli üzerinden açık eksiltmeye gitme kararı alındığını açıkladı. Nurol A.Ş. Genel Müdürü Serhat Taşkınsu’nun, ’0’ bedeli bir bedel olarak kabul etmediklerini ve fatura kesemeyeceklerini açıklaması, abone bağlantı bedeli üzerinden yapılacak pazarlık için yeniden bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini söylemesi üzerine, Zorlu A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ertaç da, kendilerinin ilk olarak 0.001 bedel verdiğini ve ihale şartnamesinin 12. maddesine göre bunun üzerine teklif sunacak şirketin kendilerinden daha iyi bir fiyat vermesi gerektiğini söyledi. Ahmet Aydın da fatura kesilmeyeceğini ancak hizmetin yapılacağını ve bunun kurul tarafından kabul edildiğini söyledi. Abone bağlantı bedeli üzerinden açık eksiltme yapılması konusunda kesin karar aldıklarını da açıklayan İhale Komisyonu Başkanı Aydın, bu açık eksiltmeye geçilmesi için her iki firmanın da bir taahhütname imzalaması gerektiğini kaydetti. Bu arada, Nurol A.Ş. Genel Müdürü Serhat Taşkınsu’nun imza için önceliği Zorlu A.Ş.’ye vermesi sorun yarattı. Bunun üzerine ihale başkanı Aydın, her iki temsilcinin de birbirlerine arkalarını dönerek 5 dakika içinde taahhütnameyi imzalamalarını ya da imzalamaktan imtina ettiklerini yazmalarını istedi. Bunu üzerine iki temsilci, taahhütnameyi imzaladı. İhale Başkanı Aydın da taahhütnamelere yazılanları okudu. Buna göre, Zorlu şirketi şartnamenin 12. maddesinin uygulanmadığı gerekçesiyle taahhütnameyi imzalamaktan imtina ettiğini ve şerhinin de yazılı olarak kaydedilmesini istedi. Nurol şirketi ise, taahhütnameyi imzalanmak için 5 günlük bir süre isteyerek imtina ettiğini açıkladı. Aydın ise, İhale Kurulu’nun toplanarak, bir karar vereceğini açıkladı.
Yusuf Günay ise, abone bağlantı bedeli üzerinden bir açık eksiltme yapılması kararı alındığını ve kurul toplantısı ardından sonucun belirleneceğini açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 05:19:25
Güncelleme :18 Ekim 2005 Salı 13:13:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hbildirir IP: 195.142.172.xxx Tarih : 18.10.2005 15:31:33
Bir an önce Trakya'nın doğalgaza kavuşmasını temenni ediyorum.