1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRKLARELİ

Dupnisa Mağarası ilgi odağı oldu

Kırklareli'deki Dupnisa Mağarası, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra bilim adamlarının da ilgi odağı oldu.

Trakya'nın turizme açılan tek mağarası olma özelliği taşıyan mağarada, profesyoneller ekipmanlarıyla derinliklere kadar inme imkanı buluyor.

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dupnisa Mağarası'nın jeolojik yapısı itibariyle dünyanın sayılı mağaraları arasında yer aldığını söyledi.

Mağaranın ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını belirten Macit, şöyle konuştu:

"Dünyadaki sayılı mağaralar arasındaki yeri ve önemini koruyan Dupnisa Mağarası'nı bu yıl içinde 120 bin kişi ziyaret etti. Özellikle profesyonel alanda dünyada mağaralarla uğraşan gerek bilim adamları, gerekse öğrenci gruplarının her birinin ajandasında Dupnisa Mağarası notları var. Mağarayı artık Kanada'dan Hollanda'ya, Belçika'dan İsviçre'ye herkes biliyor. Mağaranın dış ülkelerde de bilindiğini ve Kırklareli'deki turizme katkısını rahatlıkla görebiliyoruz."

Macit, Trakya'nın turizme açılan tek mağarası özelliğini taşıyan Dupnisa Mağarası'nın, Türkiye'nin en uzun mağarası olduğunu ifade etti.

Mağaranın su olan bölümünde 300, su bulunmayan bölümünde ise 200 metrelik alanın ziyarete açık olduğunu dile getiren Macit, "Diğer bölümünde ise profesyonel mağaracılar ekipmanları ile gezebiliyor ve son noktaya kadar gidebiliyor" diye konuştu.

Ziyaretçi sayısı her yıl artıyor

Macit, mağaranın ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve ilgili bölümlerdeki öğretim üyelerinin yaptıkları bilimsel çalışmalar doğrultusunda yarasa popülasyonunun sağlığı açısından, mağaranın ekosisteminin korunabilmesi amacıyla 15 Nisan-15 Kasım arasında açık olduğunu belirten Macit, şöyle devam etti:

"Mağaranın belirli bir kısmı 365 gün ziyarete açık. Bu bölgede yöresel satış noktaları oluşturmak için 2014 yılında bölgede uygulanmak üzere tip proje gerçekleştireceğiz. Hazırlanacak 50 projeden en iyi 3 projeyi tip proje olarak seçeceğiz. Avrupa Birliği Sınır Ötesi İş Birliği projeleri kapsamında Bulgaristan ile Istrancalar üzerinden ortak bir proje üretmek istiyoruz. Bu bölgede turizme yönelik büyük bir ivme kazandırmak istiyoruz."

Macit, mağaranın turizm altyapısını tamamlayarak bölgedeki insanların ekonomisini ve istihdamını arttırmayı, bölge halkının turizmden gelir elde etmesini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Bölgede yaptıkları planlama kapsamında tespit ettikleri diğer mağaraları da ziyarete açacaklarını, bununla ilgili planlama çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Macit, "Yasal statü oluşturduktan sonra tanıtım faaliyetlerine başlayacağız. Bu da Istrancalar'daki turizm gelirlerinin devamlılığını sağlayacaktır" diye konuştu.

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası, Kırklareli'nin Demirköy ilçesinin Sarpdere köyü sınırları içerisinde, köyün 5-6 kilometre güneybatısında yer alıyor.

Üç girişe sahip yeraltı sistemi olan toplam 3 bin 200 metre uzunluğundaki mağaranın, girişten itibaren ilk bin metresinde su bulunuyor.

Mağara, Kırklareli'ye 58, İstanbul'a ise 230 kilometre uzaklıkta.  

AA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2013 Salı 17:24:42
Güncelleme :1 Ocak 2014 Çarşamba 17:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?