1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRKLARELİ

Eşekler kimliklerini aldı

Kırklareli'de eşek sütü üretmek için kurulan çiftlikte 162 eşeğe çip takıldı, fotoğraflarının yer aldığı kimlik kartı hazırlandı.

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Pınar Yıldız Durak, çiftlikteki 162 eşeğin boynuna, doğum tarihleri, cinsi, hangi ilden getirildiği gibi bilgilerin yer aldığı çip taktı. Eşeklerin fotoğraflarını de çeken Durak, bu bilgilerin ve fotoğrafların yer aldığı kimlik kartlarını hazırladı.

Kırklareli'de eşek çiftliğine danışmanlık yapan Doç. Dr. Ufuk Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşeklere çip sistemi uygulamasının Türkiye'de bir ''ilk'' olduğunu söyledi.

Bu sistemle eşeklerin kayıt altına alındığını belirten Doç. Dr. Usta, ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri 162 eşeğimize çip taktı, fotoğraflarının yer aldığı kimlik belgeleri hazırladı. Tüm eşekler resmi kayda girmiş durumda. Çip numaralarına uygun olarak eşeklere kulak küpeleri takıldı'' ifadelerini kullandı.

Bu çalışmanın kendileri açısından önemli olduğunu anlatan Usta, ''Eşeklerin sürü yönetimi henüz bilinen bir yönetim şeklinde değil. Mutlaka hepsini tek tek tanımamız gerekiyor. Ne zaman hasta oldu, ne zaman ilaç yapıldı, hangisinden ne kalitede süt alındı gibi bilgileri, çip sistemi sayesinde biliyor olabileceğiz. Eşeklere çip sistemi uygulaması Türkiye'de ilk, inşallah yol açacak bir uygulama olur'' dedi.

-Eşek sütü için mevzuatı bekliyorlar-

Mevzuat gereği eşek sütü üretimine henüz geçemediklerini vurgulayan Usta, şöyle devam etti:

''Çiftliği kurarken, eşeklerden süt almayı hedefliyorduk. Ancak Türkiye'de 'Çiğ Süt Mevzuatı' yok. Mevzuatı dört gözle bekliyoruz. Vatandaşlar da üretimimiz için acele ediyor. Her gün üç veya dört kişi bu sütü temin edebilmek için arıyor. Mevzuat olmadan, yasal yapı oluşmadan hiç kimseye süt verme lüksümüz yok. Mevzuat inşallah çıkacak. Ne zaman çıkacağı bilinmiyor. Bizde bu arada kendimizi hazır hale getiriyoruz. Mevzuat çıktığında süt sağımına başlayacağız.''

Eşek sütünün faydaları

Bu sütün anne sütüne yakın değerde olduğunu bildiren Doç. Dr. Usta, şu bilgiyi verdi:

''Anne sütü alamayan bebeklere, ona en yakın değerde olan eşek sütü rahatlıkla verilebilir. Diğer süt ürünlerine göre, yağ ve kazein (süt içinde bulunan bir protein) oranının düşüklüğü nedeniyle sindirimi son derece kolay. Eşek sütünün sağlık açısından önemi birçok bilimsel makale ile ortaya konmuştur. İçerdiği mineraller, proteinler ve vitaminlerle bağışıklık sistemi, yaşlılığı engelleyici, hücreleri yenileyici, kolajeni arttırıcı, yaşlılarda kemik erimesini tedavi edici , alerjik, astım gibi bir çok hastalığa karşı koruyucu özelliği var.''

 

AA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe 15:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?