25
Nisan
2024
Perşembe
KIRKLARELİ

İki muhteşem sergi

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Aşağı Pınar Neolitik Çağ Evi Canlandırması Sergisi ile Kanlıgeçit Kazı Alanı Sergisi'ne katılarak, açılışını gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüleri'nin katılımı ile Kırklareli'nde 1980 yılından bu yana sürdürülen arkeolojik kazıları kapsamında geliştirilen, "Kırklareli Güney Kesimi Kültür Sektörü Projesi'nin ikinci adımı olan, Aşağı Pınar Neolitik Çağ Evi Canlandırması Sergisi ile Kanlıgeçit Kazı Alanı Sergisi açıldı. Vali Aydoğdu açılışta yaptığı konuşmada, geleceğe de sahip çıkmak istediklerini, ne kadar geçmişe gidilirse o kadar geleceğin planlana bileceğini belirterek "Burada Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve ekibi tarafından çok güzel işler yapılmaktadır.

Kırklareli'nin gün yüzüne çıkartılması için yapılan bu çalışmaların bizler farkındayız. Bir söz vardır 'Geçmiş ölü değildir. Hatta geçmemiştir bile' denir. Hakikatten de öyledir. Hocamızın konuşmasında söylediği gibi bizler aynı zamanda geleceğe de sahip çıkmak istiyoruz. Ne kadar geçmişe giderseniz o kadar geleceğinizi planlarsınız. Bu artık bütün dünyanın bildiği bir şeydir. Bizim görevimiz bilim adamlarımızın fedakarca yaptıkları çalışmalarla çıkarttıkları eserleri sergileyerek bunların pazarlamasını sağlamaktır. Buda tamamıyla ekonomik imkan işi, pazarlama işidir. Öncelikle Kırklarelilerin buraya sahip çıkması gerekmektedir.

Kırklareli Türkiye coğrafyasında çok enteresan bir yerde ama bulunduğu yerin hakkıyla nimetlerinden de faydalanamayan bir il. Türkiye'nin en büyük metropolü olan İstanbul'a iki adım mesafede fakat İstanbul'a yakınlığının avantajını pek çok sebeplerle yeterince kullanamamış bir il. Bu tür çalışmalar bunlar için bizim ayağımızı basacağımız zeminler olacaktır. Ben hocamın şahsında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Ayrıca ilgi gösterip te buraya gelenleri de tebrik ediyorum." dedi.

Proje Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'da, Arkeolojik Kazıları ve Kültür Sektörü Projesi hakkında bilgiler vererek, "Kırklareli Kültür Sektörü Projesinin ikinci aşaması olarak, Aşağı Pınar yerleşiminde bulunmuş olan bir Neolitik Dönem evinin canlandırmasını içeren sergi ve Kanlıgeçit Açık Hava Müze düzenlemesinin açılışını yapmak üzere bugün biraya geldik. Bu çalışma Kırklareli kentinin kültür tarihi açısından taşıdığı önemi, somut kanıtlarla tanıtmayı amaçlamaktadır. 1980 yılından bu yana Kırklareli ilinin çeşitli kesimlerinde sürdürülmekte olan araştırma projesinin en önemli birimlerinden birini Aşağı Pınar ve Kanlıgeçit Kazıları oluşturmaktadır. Yakın Doğu ve Anadolu'da gelişen Tarım ve Hayvancılığın Avrupa topraklarına aktarımında önemli bir yer tuttuğu anlaşılan Aşağı Pınar (M.Ö.6400-5200) yerleşimi Neolitik Dönem'e; Truva ile çağdaş olan Kanlıgeçit (M.Ö.3200-2050) ise İlk Tunç Çağı'na tarihlenmektedir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, "Aşağı Pınar Neolotik Çağ Evi Canlandırması Sergisi" ile "Kanlıgeçit Kazı Alanı Sergisi"nin açılışını gerçekleştirdi. Sergi ile ilgili olarak Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Vali Aydoğdu ve beraberindekilere bilgilendirmelerde bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 17:06:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?