3
Mayıs
2024
Cuma
KIRKLARELİ

Karayosunu katliamına uzmanından sert tepki

Kırklareli’nin Dereköy ve Karadere köylülerinin ormanlardan karayosunu toplayarak satmasına, ‘karayosunu uzmanı’ Prof. Dr. Barbaros Çetin, büyük tepki gösterdi.

Prof. Çetin, karayosunlarının ormanlarda erozyonu önleyen birinci unsur olduğuna dikkat çekerek, toplanmalarının uluslararası anlaşmalarla da yasak olduğunu belirtti.

KARAYOSUNLARI, ağırlıklarının 12 katı suyu tutarak ormanlar için yaşamsal bir görev üstleniyor. Tohumları saklayarak çimlenmeye neden oluyor ve ormanın devamlılğını sağlıyor. Erozyonu önlüyor, ormanı bir su ve nem deposu haline getiriyor. Bu nedenle iklim üzerinde de olumlu etkiler yapıyor. Birçok minerali tutarak mikroorganizmalardan böceklere, pek çok canlıya besin sağlıyorlar... Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Kürsüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Barbaros Çetin’in belirttiğine göre, hiç önemsemediğimiz karayosunları, böylesine yaşamsal bir öneme sahipler ve Kırklareli’nde yaşananlar ‘tam bir çevre skandalı’...

AVRUPA BİRLİĞİ YASAKLADI

Kırklareli’nin Dereköy ve Karadere köylüleri, bir süre önce basına yaptıkları açıklamada bir firmanın kendilerine bir çuval karayosunu için 2 milyon 500 bin lira ödediğini belirterek ‘Yeni bir geçim kaynağı bulduk’ demişlerdi.

Karayosunlarının tüm gelişmiş ülkelerde toplanmasının yasaklandığını belirten Prof. Dr. Barbaros Çetin, Türkiye’nin bu katliama izin vererek altına imza attığı 1992 Rio-Biyoçeşitlilik Sözleşmesi, CITES ve Bern Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmaları çiğnediğini savundu. Avrupa Konseyi’nin Çevre ve Doğa Birimi tarafından da karayosununun toplamasının tüm kıtada yasaklandığını kaydeden Çetin, ‘Vurdumduymazlık nedeniyle olsa gerek, İstanbul ve Yalova’daki bazı çiçekçilik firmaları karayosunu ihracaatını rahatça yapabiliyorlar. En büyük alıcı ise Amerika’ diye konuştu.

Türkiye’de karayosunlarının, içinde milli parklarında yer aldığı birçok ormandan toplandığını iddia eden Çetin, ‘Yetkililer bu çevre katliamını bir an önce durdurmalılar’ dedi.
aa
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 08:28:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hicran karaman IP: 88.239.52.xxx Tarih : 5.04.2008 15:41:56

çok iyi değil açıkçası daha çok bilgi verebilirdiniz eh yinede ayağımı yerden keser işte offffffffff!!!!