30
Nisan
2024
Salı
KIRKLARELİ

Kırklareli'nde 'arsenikli su' tartışması

Kırklareli'nde "arsenikli su" tartışmaları devam ediyor. 

Valilik, Babaeski ilçesinden alınan sudaki arsenik değerlerinin raporlarda yüksek olduğunu belirtirken, Babaeski Belediye Başkanlığı ise Valiliğin, değerleri tek kuyudan aldığını, kendi raporlarında ise ilçenin su ihtiyacını karşılayan 4 kuyudan numune alındığını söyledi. 

Kırklareli Valiliği'nin yaptırdığı su tahlilleri Babaeski ilçesinde "arsenikli su" endişesini beraberinde getirdi. Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş yaptığı açıklamada, "Babaeski içme ve kullanma suyu depo çıkışından 17.09 2008 tarihinde alınan su numunesinin İstanbul Bölge Hıfzıssıhha analizi yapılmış. 26- 09- 2008 tarihli laboratuar raporuna göre ise, arsenik miktarının 11.94 mikrogram litre olarak tespit edildiği bildirilmiştir. İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmeliğe göre bu değerin maksimum değerde olması gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak Babaeski Belediye Başkanlığı hemen uyarılmıştır. Bu anlamda Babaeski Belediyemiz başta olmak üzere diğer belediyelere de gerekli uyarılar yapılmıştır. Arsenikli su tüketiminin insanlar üzerinde kanserojen etki yapacağından, bahisle halk sağlığı açısından gerekli önlemlerin acilen alınması yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında valiliğimize bilgi istedik" dedi. 

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Her vatandaşın piyasadan su alma imkanı bulunmadığını, sağlıklı olsa da olmasa da şebeke suyu içmek zorunda kaldığını belirterek; "Süratle bu konuda gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi. Başkanlara latife ile gönderme yapan Vali Coş, "Düzenlenen konserleriniz de birkaç sanatçı eksik getirin, ama halkımıza sağlıklı su verin" dedi. 

Babaeski Belediye Başkanı Haluk Tezsezer ise Kırklareli Valiliği'nin numuneyi sadece tek bir kuyudan aldığı için doğru sonucu yansıtmadığını belirterek, "Babaeski Belediyesi olarak 24-09-2008 tarihinde şebekeyi besleyen 4 ayrı kuyudan numune alıp İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğüne yolladık. Yapılan araştırma sonuçlarında Arsenik değerleri yasal değerlerin altında sonuçlardır. Babeski halkına sağlıklı su içirme konusunda sürekli olarak numuneler alıyoruz. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. Babaeski halkımızın sağlığı bizim için her şeyden önemlidir. Suyu halkımız rahatlıkla ve güvenle içebilir" diye konuştu. 

AK Parti Kırklareli İl Başkanı Ahmet İbrikçi de Babaeski ilçe halkının tedirgin olduğunu söyledi. Babaeski ilçesinde suyun arsenikli olduğuna dair ihbar ve duyumlar aldıklarını ifade eden İbrikçi, "Bu arsenikli su tartışmasının en kısa zamanda TBMM çatısı altında açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 18:33:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?