30
Nisan
2024
Salı
KIRKLARELİ

Kırklareli'nde su paniği

KIRKLARELİ’nde evlerdeki çeşmelerden akan şebeke suyunun kokulu ve sarımtrak bir renk alması vatandaşları tedirgin etti. Panik yaşayan Kırklarelililer, kaynak sularının aktığı çeşmelere akın ederek evlerine bidonlarla su taşımaya başladı.

Şehir içi şebeke suyunun karşılandığı 113.31 milyon metreküp depolama hacmine sahip olan Kırklareli Barajı'nda su seviyesinin kuraklık nedeniyle 29.38 milyon metreküpe düşmesi çeşmelerden akan suyun rengini ve kokusunu da değiştirdi. Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle şehir içi şebeke suyunun karşılandığı Kırklareli Barajı'ndaki suyun yüzde 76 oranında azalmasının ardından, barajın zemininde yosunlar oluştu ve artan mikroorganizma sayısı suyun rengini ve kokusunu değiştirdi. Evlerindeki çeşmelerden akan suyun kokusundan ve renginden tedirgin olan vatandaşlar ise kent merkezinde bulunan yeraltı sularının aktığı çeşmelere akın etti ve evlerine bidonlarla su taşımaya başladı. Her yıl bu sorunla karşılaştıkların belirten vatandaşlar, “Evimizden akan suyun kokusu çok ağır ve rengi sarımtrak. Bizde korktuğumuz için bu suyu kullanamıyoruz. Susuz kalmamak için de mahalle aralarında bulunan çeşmelerden akan yeraltı kaynak sularını bidonlarımıza doldurarak evlerimize taşıyoruz” dedi. 


DSİ VE BELEDİYE: SAĞLIĞA ZARARI YOK

Hava sıcaklığının artmasına bağlı olarak baraj suyundaki havasızlığın mikroorganizma sayısını artırdığını belirten DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü Yetkilileri ise şunları söyledi:

“Sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, suyun zeminindeki yosunlar ile mikrogorganizma sayısını artırdı. Bu da suyun rengini değiştirdi ve ağır bir koku ortaya çıkarttı. Vatandaşlar da koku nedeniyle suyu kullanmıyor. Kesinlikle bu suyun insan sağlığına bir zararı yok. Eylül ve Ekim ayları arasında bu sorun genellikle bütün barajlarda yaşanır. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla suyu içebilir. Bu kokunun ve rengin değişmesi için baraj suyunun yükselmesi gerekiyor.” 

Her yıl Ekim ve Kasım aylarında bu sorunun ortaya çıktığın belirten Kırklareli Belediye Başkan Vekili Necati Düzen de, “Küresel ısınma nedeniyle Kırklareli barajındaki su çok erken zamanda dip seviyeye ulaştı. DSİ yetkilileri ile görüşmelerimiz sürüyor. Gerekli müdahaleyi Valilik kanalıyla yaptırmaya başladık. Şu an da şehrimize yeterli su miktarı mevcut. Halkımız rahat olsun. Biz her türlü önlemi alıyoruz. Suyun insan sağlığına bir zararı yok” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 12:42:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özcan BAYRAK IP: 85.96.199.xxx Tarih : 23.09.2008 12:02:44

Peki bu mazeretler arasında kırklareli barajına akan kocadere neden gösterilmedi bu dereden baraja karıştığı bölgeden su alıp analız ettirdilermi acaba. kocaderden kırklareli barajına resmen lağım akıyor. armağan köyünün lağımı ve beynir mandıralarının atıkları olduğu gibi kırklareli barajına akıyor. armağanda arıtma tesisi var fakat ne derece çalışıyor bunu bilemem ya çalıştırılmıyor yada yetersiz kalıyor. gözle görülen şudur ki derenin kenerana kokudan yaklaşılmıyor, balıklar o dereye cıkmıyor artık.