6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRKLARELİ

Kuraklık ayçiçek tarlalarını vurdu

TRAKYA Bölgesi, son 78 yılın en sıcak temmuz ayını yaşıyor. Sıcağın kavurucu etkisinin yanı sıra, 2 aydır yağış alamayan Trakya'da ekilen ayçiçekleri kurumaya başladı. Meriç ve Tunca nehirlerinin debisi geçen yıla oranla yüzde 45 azaldı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde bulunan 8 barajın doluluk oranı yüzde 47'ye düştü.


Kuraklık, Trakya Bölgesi'ndeki çiftçileri sıkıntıya soktu. Geçimini buğday, ayçiçeği ve çeltikten sağlayan çiftçiler 2 aydır toprağa düşmeyen yağmur nedeniyle zor duruma düştü. Hava sıcaklığının 43 derecelerde seyrettiği Edirne'de birçok ayçiçeği tarlası kurudu. Topraklar ise çatladı. Ayçiçeğinde büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten ayçiçeği üretecisi Olcay Girgin, “Geçen yıl dönüm başına 200 kiloya yakın ayçiçeği alıyorduk. Bu yıl ise yağış alamadığımız için ayçiçekleri kurudu.

Ne yapacağımız şaşırdık. Tarlaları ekmek için bankadan kredi almıştık. Kendime ait olan ayçiçeği tarlasından dönüm başına 40 kilogram verim bile almam zor. Bu da masrafımı bile karşılamaz. İflası çektim. Devletten kuraklık yardımı bekliyorum” dedi.

Kuraklığın çiftçileri büyük sıkıntılara soktuğunu belirten Edirne Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Ekmen, “Küresel ısınmanın yarattığı kuraklık çiftçilerin belini büktü. Buğday İlkbaharda aldığı yağışlarla verimini verdi. Ancak ayçiçeği için bunu söylemek mümkün değil. Ayçiçeğine yağış gerekiyor. 2 aydır yağış alamadığımız için ayçiçekleri kurudu. Şu an yağmur yağışı olsa bile verim alma şansımız çok düşük. Çünkü çoğu ayçiçeği tamamen kurudu. Çiftçilerimiz tarlalarını ekmek için bankalardan kredi aldı. Şimdi tarlaları ekin vermediği için çok zor durumdalar” dedi

BARAJLAR BOŞALDI


2006 yılının 7 aylık bölümünde metrekareye düşen yağış oranı 445 metreküp olarak ölçülürken bu yıl bu rakam 7 ay içinde 200 metreküp olarak belirlendi. Meriç Nehri'nin geçen yıl Temmuz ayında saniyede 99.1 metreküp olan debisi 56.8 metreküpe, Tunca Nehri'nin debisi ise 14.3 metreküpten 4.9 metreküpe kadar düştü.

Edirne'de bulunan Süloğlu, Altınyazı, Kadıköy, Yeni Karpuzlu, Sultanköy, Kırklareli'de bulunan Kayalıköy ve Kırklareli, Tekirdağ'da bulunan Karaidemir barajlarının geçen yıl doluluk oranı toplam 419 milyon metreküpken bu yıl bu rakam 277 milyon metreküpe kadar düştü. DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Nehirlerde yapılan debi ölçümlerinde geçtiğimiz yıla oranla büyük düşüş var. Ancak bu yıl için barajlarımızda yeterli su var. Ancak kuraklık sürer ve yağış alamazsak önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntılar yaşarız” dedi.

DHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2007 Cumartesi 13:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?