7
Mayıs
2024
Salı
KIRKLARELİ

Prof.Dr.Maya Vasileva Kaya Anıtları'nda

Edirne'deki Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen “Traklar” konulu uluslararası sempozyuma katılan Prof.Dr. Maya Vasileva Pınarhisar ve Vize'deki Kaya Anıtlara hayran kaldı.

Trakya Üniversitesi'nce 29 Eylül 2007 Cumartesi günü düzenlenen Traklar Sempozyumu'na katılımcı olarak iştirak eden Bulgaristan Sofya Trakoloji Enstitüsü'nden Prof.Dr. Maya Vasileva, sempozyum sonrasında, beraberinde Trakya Üniversitesi'nden Prof.Dr. Engin Beksaç ile Pınarhisar'a ziyarette bulundular. Burada Pınarhisar Belediyesi'nce ağırlanan ekip, yenilen öğle yemeğinin ardından, Pınarhisar ve Vize'deki Kaya Anıtları dolaştılar.

İlk önce Vize İlçesi'ne bağlı Soğucak Köyü mevkiindeki görünüşü itibariyle bir gemiyi andıran ve “Gemi Kaya” olarak bilinen Kaya Anıt üzerinde bir dizi incelemelerde bulunan Prof.Dr.Beksaç ve Prof.Dr.Vasileva dönüşte de Pınarhisar'daki “Ambar Kaya” ve “Kült Mağarası”nı dolaştıktan sonra ilçeden ayrıldılar.

Bu bölgede ilk defa gezen ve karşılaştığı manzara karşısında hayranlığını gizleyemeyen Trakoloji Uzmanı Prof.Dr. Maya Vasileva; buralarda görmüş olduğu kaya anıtların Bulgaristan'dakiler ile çok benzerlikleri olduğunu belirtti. Pınarhisar'ı ziyaret etmekten son derece mutlu olduğunu da ifade eden Prof.Dr.Vasileva Bulgaristan ve Türkiye arasında bu tip konularda iş birliği yapılması durumunda ortaya çıkan bu ve buna benzer Kaya Anıtların topluma kazandırılabileceğini ve öneminin daha da artacağını dile getirdi. Prof.Dr. Maya Vasileva ayrıca ileride bu konuda toplumu bilinçlendirmek adına Yaz Okulu Uygulaması bile yapılabileceğini, bu sayede insanların yaşadıkları yerlerde bulunan tarihi değerlerden haberdar olmalarının sağlanmış olacağını sözlerine ekledi.

S.Karael/Kenthaber
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2007 Pazartesi 12:03:01
Güncelleme :1 Ekim 2007 Pazartesi 12:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?